Voetbalblessures

Helaas gaat voetbal soms gepaard met blessures. In 2013 ontstonden 850.000 blessures door het voetballen. Waarvan 37.000 blessures zelfs op de spoedeisende hulp werden gezien. Ruim 20% van alle sportblessures in Nederland ontstaat tijdens het voetballen.


Voetbal is niet de meest blessuregevoelige sport, maar door het groot aantal voetballers komen blessures wel vaak voor. 87% van alle voetbalblessures ontstaat acuut. Dat wil zeggen direct op het voetbalveld tijdens een training of wedstrijd. De andere 13% bestaat uit blessures die geleidelijk ontstaan en vaak worden beschreven als overbelastingsblessures.

Voetbalblessures


Vier op de vijf blessures die ontstaan door of tijdens het voetballen bevinden zich in de benen. Vooral enkelverzwikkingen komen veelvuldig voor. Een bekende knieblessure bij voetballers is de gescheurde voorste kruisband. Aan heup en bovenbeen zijn voornamelijk lies- en hamstringblessures kenmerkend.

Acute blessures

Na een acute blessure moet eerst bekeken worden of er sprake is van een botbreuk. Bij verdenking van een breuk moet je direct naar de eerste hulp. Meestal is er geen sprake van een breuk, maar is doorspelen ook niet mogelijk. Doorspelen na een acute blessure wordt dan ook niet geadviseerd. Als een verzorger of fysiotherapeut aanwezig is, kan deze beoordelen hoe ernstig de blessure is. Laat de blessure sowieso binnen een week beoordelen door een fysiotherapeut, sportfysiotherapeut of arts. Dit is van belang voor een goed herstel, zeker wanneer het om een ernstige blessure gaat.

Wanneer een acute blessure zwelling geeft in een gewricht of spier, mag je koelen. Probeer de eerste uren/dagen ‘relatieve’ rust te houden. Dat wil zeggen, bewegen is toegestaan maar met mate. En voer geen bewegingen uit die pijn doen.

Voetbalblessures op de eerste hulp
De meeste voetbalblessures die op de eerste hulp worden behandeld, zijn breuken. Vaak in het onderbeen. Maar ook pols- en vingerbreuken worden gezien.

Niet-acute blessures

Naast de acute blessures ontstaan ook veel voetbalblessures door overbelasting. Denk hierbij met name aan spier-pees blessures. Deze blessures ontstaan geleidelijk. De eerste kenmerken zijn vaak pijn of ongemak na een training of wedstrijd. Als dit het geval is, neem dan wat rust en vraag advies aan een fysiotherapeut of verzorger hoe hier het beste mee om te gaan.

Veelvookomende voetbalblessures

Voorkomen van blessures

Blessures zullen te allen tijde blijven bestaan, al kun je het risico op een blessure wel verkleinen. Voornamelijk door fit aan een training of wedstrijd te beginnen. Slaap genoeg en eet gezond om het lichaam zo energiek mogelijk te houden. Vermoeidheid is een groot risico voor het krijgen van een blessure. Om het lichaam zo sterk mogelijk te houden, is krachttraining belangrijk. Spierversterkende oefeningen verkleinen de kans op blessures. Daarbij is een warming-up belangrijk.

Ook de opbouw van trainingen is belangrijk. Probeer tijdens de zomer- en winterstop actief te blijven en bouw de training rustig op. Dit geldt ook als het niveau of intensiteit verhoogd wordt, bijvoorbeeld wanneer de trainingsfrequentie van één naar tweemaal gaat. Ook het gebruik van een brace of tape, bijvoorbeeld voor de enkel, kan bijdragen aan het voorkomen van blessures. Het belangrijkste ter voorkoming van blessures is een goed herstel na een eerder doorgemaakte blessure. Het grootste risico op een blessure is dus het te snel terugkeren op het voetbalveld na een blessure.

Behandeling van voetbalblessures

De behandeling van voetbalblessures is afhankelijk van de aard van de blessure. Rust en gedoseerd (aangepast) revalideren/trainen is altijd van belang. Geduld is hierbij essentieel. Laat je hierin begeleiden door een (sport)fysiotherapeut.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Voetbal

Bekijk hier alle onderwerpen.

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF