Hamstringblessure
Voetbal
Hamstringblessures zijn de meest voorkomende bovenbeenblessures bij voetballers. Wanneer voetballers eenmaal een hamstringblessure hebben gehad, is de kans op herhaling groot. De revalidatie kan lange tijd in beslag nemen. Voorkomen is dus beter dan het genezen.

De hamstrings is een spiergroep van drie spieren aan de achterzijde van het bovenbeen. Deze spieren lopen van de zitbeenknobbel naar het onderbeen. Hierbij lopen ze achter de heup en de knie door. Ze hebben dus invloed op beide gewrichten. De belangrijkste functie is het buigen van de knie. Daarnaast ondersteunen ze het achterwaarts bewegen van de heup.
Voetbal en hamstringklachten
Hamstringblessures zijn berucht bij voetballers. Ze komen veelvuldig voor en herstel kan lange tijd duren. Voetbal staat voornamelijk bekend om de zogenoemde acute hamstringblessures. Wat wil zeggen dat ‘het’ ineens in de hamstrings schiet. Dit kan komen tijdens het aanzetten van een sprint. Maar ook tijdens het schieten van een bal.
Ontstaan van hamstringblessures
Er worden twee typen onderscheiden.
Type 1. Sprint-gerelateerde hamstringblessure
Acute spierblessure die tijdens het sprinten ontstaat. Hierbij is sprake van acute pijn midden in de hamstring. Type 1 veroorzaakt directe achteruitgang van de functie van de hamstring. Hierdoor is het vaak niet mogelijk om door te voetballen. De revalidatietijd is wel vele malen korter dan bij type 2.
Type 2. Rek-gerelateerde hamstringblessure
Acute peesblessure die ontstaat als de hamstrings ineens worden opgerekt. Bij het voetbal kan dit bijvoorbeeld gebeuren tijdens een sliding of tackel. Hierbij treedt peesletsel op in plaats van spierletsel. Peesletsel heeft een langere hersteltijd nodig dan spierletsel. Deze langere hersteltijd komt doordat pezen een minder goede doorbloeding hebben dan spieren. Dit verklaart waarom de revalidatietijd van type 2 veel langer is dan type 1. Bij type 2 letsel is er alleen een minder directe beperking. Dit vergroot wel het risico op het verergeren van de blessure. Doordat vaak doorgevoetbald wordt na het oplopen van deze blessure.
Herstel van hamstringblessures
Een hamstringblessure kost al snel drie of vier weken hersteltijd. Wanneer het een terugkerende blessure is, wordt de hersteltijd veel langer.
In de eerste 48 uur is vooral rust en koelen (met ijs) belangrijk. Dit bevordert het herstel en voorkomt teveel groei van littekenweefsel. Teveel littekenweefsel vergroot de kans op herhaling van de blessure. In de eerste 48 uur worden ook pijnloze oefeningen geadviseerd. Een spieraanspanning bevordert namelijk de doorbloeding wat herstel bevordert. Deze balans tussen rust en belasting is belangrijk.
Rekken na een acute hamstringblessure is pas na 48 uur toegestaan. Maar wel rustig en gecontroleerd. Hierbij speelt krachttraining een belangrijke rol. Zowel gericht op de kracht van de hamstrings maar ook op de andere spieren rondom de hamstrings. Zoals de bil- en bovenbeenspieren. Deze ondersteunen de functie van de hamstrings.
Fysiotherapie bij hamstringblessures
Begeleiding door een fysiotherapeut of sportfysiotherapeut is aan te raden bij hamstringblessures. Na het oplopen van een hamstringblessure mag vrij snel belast worden. Maar wel op de juiste manier. Wanneer te snel of te intensief belast wordt, is de kans op herhaling groter. In de eerste week is er, voornamelijk bij type 1, sprake van snelle pijnafname. Dit is verraderlijk omdat het genezingsproces zich pas in de eerste fase bevindt. Dit wil zeggen dat de hamstrings wel pijnvrij zijn maar nog erg zwak. De kans op herhaling is hierdoor erg hoog.
Behandeling door een (sport)fysiotherapeut bestaat uit advies, rekoefeningen, spiermobilisatie, coördinatie- en krachtoefeningen. Een fysiotherapeut onderzoekt ook de wervelkolom en bekkenregio. Bewegingsbeperkingen hierin kunnen namelijk een oorzaak zijn van hamstringblessures.
Terugkeer naar het voetbal
Wanneer weer gevoetbald mag worden na een hamstringblessure is moeilijk te bepalen. Dit kan ook verklaren waarom een hamstringblessure zo vaak terugkomt. In de eerste weken na het hervatten van het voetballen is het risico hierop groter. De gevoeligheid voor een acute hamstringblessure blijft bestaan. Dit wordt wel geleidelijk aan minder maar duurt nog weken. Vaak wordt al eerder begonnen met voetbal.
Er zijn wel enkele criteria opgesteld waaraan voldaan moet worden voordat er gevoetbald mag worden. Belangrijk criterium is voltooien van het opbouwende hardloopschema dat je van de (sport)fysiotherapeut krijgt. Ook kracht, coördinatie en sprongkracht links en rechts moet gelijk zijn.
Voorkomen van hamstringblessures
Het voorkomen van een hamstringblessure is het belangrijkste. Wanneer eenmaal een hamstringblessure is doorgemaakt, is de kans op herhaling namelijk veel groter. Een oefenprogramma gericht op kracht, coördinatie en lenigheid na een acuut hamstringletsel of bij al langer bestaande hamstingklachten helpt om het been weer sterker te maken. Dit verkleint de kans op een nieuwe hamstringblessure.
Deel dit artikel:
Gerelateerde onderwerpen
- Acute spier- en peesblessures
- Blessures voorkomen
- Bovenbeenblessure
- Enkelblessure
- Heupblessure
- Knieblessure
- Liesblessure
Bekijk hier alle onderwerpen.


Op zoek naar een fysio?
Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!
Fysiotherapie in de buurt ยป