Spiersamenwerking

Spieren zorgen ervoor dat we kunnen bewegen. Ook bieden ze stevigheid (stabiliteit) aan onze gewrichten. Om bewegingen goed te laten verlopen, moeten spieren met elkaar samenwerken. Deze samenwerking is nodig om gewrichten en botten in de juiste positie te brengen. We noemen dit 'spiersamenwerking'.


Het samenwerken van spieren wordt duidelijk als we spieren zien als elastiekjes. Bijvoorbeeld de spieren aan de achterzijde van het bovenbeen (de hamstrings) en die aan de voorkant (de quadriceps femoris). Die moeten samenwerken om een kniebuiging te kunnen maken. Bij het buigen van de knie moet het elastiekje aan de achterkant (hamstrings) aanspannen. Dat kan alleen als het elastiekje aan de voorkant (de quadriceps) ontspant en daardoor langer wordt en de beweging toelaat.

Als die samenwerking niet goed verloopt, ontstaat er een bewegingsdisfunctie of instabiliteit. Dat heeft meestal niet met krachtsverlies te maken. Bij dit ‘samenspel’ speelt neuromusculaire (zenuw-spier) controle een grote rol. Neuromusculaire controle is het op het juiste moment aanspannen en/of ontspannen van bepaalde spieren om een vloeiende, stabiele beweging te krijgen.

Terug naar ons voorbeeld. Als het elastiekje aan de voorzijde niet goed functioneert, kan het niet meer goed ontspannen. Hierdoor verloopt de beweging haperend of wordt een kniebuiging, in het ergste geval, onmogelijk. Dit klinkt vreemd, het elastiekje (de spier) zit immers aan twee zijden vast (door pezen). Hier speelt dus het probleem van neuromusculaire controle, de samenwerking is verstoord.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Begrippen

Bekijk hier alle onderwerpen.

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF