Moet een kind altijd naar een kinderfysiotherapeut?
Vrijdag 8 januari 2021 om 12:32

De kinderfysiotherapeut is een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in het onderzoek en de behandeling van kinderen. Maar een kind hoeft niet altijd naar een kinderfysiotherapeut. Hoe bepaal je of je je kind naar de kinderfysiotherapeut stuurt of toch naar een andere fysiotherapeut?

Kinderfysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in klachten bij kinderen tot 18 jaar. Dit gaat vaak om problemen met het bewegen, zowel de grote bewegingen als de kleine bewegingen. Of kindspecifieke aandoeningen. Maar een algemeen- of sportfysiotherapeut kan een kind ook heel goed behandelen. In bepaalde gevallen misschien zelfs beter.

Wanneer naar een kinderfysiotherapeut?

Bij kinderen met problemen in het schrijven, lopen, klimmen etc., is het verstandig naar een kinderfysiotherapeut te gaan. Dit geldt ook voor kinderen met beweegangst of beweegachterstand. Ook is een kinderfysiotherapeut specialist in problemen bij baby’s. Baby’s met een afwijking van de groei van de schedel of huilbaby’s kunnen goed geholpen worden door een kinderfysiotherapeut. Vaak gaat het dus om jongere kinderen.

Een kinderfysiotherapeut heeft meer verstand van het gedrag van kinderen. Ook hebben kinderfysiotherapeuten meer middelen tot hun beschikking om het onderzoek en de behandeling op een speelse en leuke manier te laten verlopen.

Welke fysiotherapeut bij (sport)blessures bij kinderen?

Gewone blessures kunnen vaak goed verholpen worden door een algemeen- of sportfysiotherapeut. Blessures komen vaak voor in gewrichten, spieren en/of pezen. Een sportfysiotherapeut heeft meer kennis en ervaring in de behandeling van dergelijke blessures. Een kind met een tenniselleboog of sportspecifieke schouderklacht is daarom vaak het beste af bij een sportfysiotherapeut.

Andere lichamelijke klachten

Maar ook voor andere klachten zijn er speciaal opgeleide fysiotherapeuten die soms een betere keuze zijn dan de kinderfysiotherapeut. Zo zijn longfysiotherapeuten gespecialiseerd in de behandeling van longziekten en handtherapeuten in de behandeling van hand- en polsklachten.

Hoe maak je een keuze?

Welke fysiotherapeut voor jouw kind het beste is, hangt dus vooral af van de klacht. Het is niet altijd eenvoudig deze keuze te maken. Een samenwerking tussen een in de klacht gespecialiseerde fysiotherapeut en een kinderfysiotherapeut is dan het allerbeste. Als dat niet mogelijk is, kun je het beste kijken naar de specialismen (diploma’s / extra opleidingen) van fysiotherapeuten. Elke fysiotherapeut heeft wel een specialisme.

De klacht bepaalt de fysiotherapeut. Een (sport)blessure is in veel gevallen in betere handen bij een (sport)fysiotherapeut, ook al is een kind nog in de groei. Dit kan ook gelden voor longspecifieke klachten en hand- en polsletsels. Echter, als de klacht komt door groeiproblemen, ontwikkelingsproblemen of bij hele jonge kinderen, dan is het verstandig om naar een kinderfysiotherapeut te gaan.

Conclusie

Niet de leeftijd maar de klacht is leidend bij fysiotherapie voor kinderen. Zoek de juiste fysiotherapeut bij de klacht van het kind. Vraag bij het maken van een afspraak naar specialisaties van de therapeut. Tegenwoordig staat dit meestal ook vermeld op de website van de fysiotherapiepraktijk. Eventueel kan een huisarts ook advies hierin geven.

Afspraak maken
Maak hier snel en eenvoudig een afspraak bij een kinderfysiotherapeut, algemeen fysiotherapeut, sportfysiotherapeut, longfysiotherapeut of handtherapeut. Of kijk hier welke specialisaties er allemaal zijn binnen de fysiotherapie.Meer lezen?

Bekijk het fysiotherapie blog »

© copyright 2021 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF