Eigen risico 2021

In de basiszorgverzekering is een eigen risico opgenomen. Dit is een bedrag dat altijd eerst zelf betaald moet worden voor medische zorg voordat u aanspraak kunt maken op bepaalde vergoedingen.


Het eigen risico betaalt u ieder jaar opnieuw aan de eerste zorgaanspraken. Dit kan dus van alles zijn. Wanneer u geen gebruik maakt van zorg, dan hoeft u dit bedrag uiteraard niet te betalen.

Wanneer het eigen risico is opgemaakt, komen alle verdere kosten die gedekt worden door de basisverzekering voor rekening van de zorgverzekeraar. Het eigen risico kan bijvoorbeeld opgaan aan operatie- en opnamekosten of medicijnen. Een bezoek aan de huisarts valt niet onder het eigen risico en wordt altijd door de basisverzekering vergoed. Daarnaast valt alle zorg die vergoed wordt vanuit de aanvullende zorgverzekering, waaronder fysiotherapie, ook niet onder het eigen risico.

Verplicht en vrijwillig eigen risico

We maken een onderscheid tussen het verplicht eigen risico en het vrijwillig eigen risico. In 2021 is het verplicht eigen risico 385 euro. Dit is het eigen risico dat voor iedere verzerkerde geldt.

Als u dat wilt, dan mag u uw verplicht eigen risico uitbreiden met een vrijwillig eigen risico van maximaal 500 euro. U kunt er op deze manier voor kiezen om uw eigen risico te verhogen tot maximaal 885 euro. De verzekeringspremie die u betaalt wordt lager als u kiest voor een hoger vrijwillig eigen risico. Dit kan voordeliger zijn wanneer u verwacht geen zorg nodig te hebben. Het is natuurlijk wel belangrijk dat u het hogere bedrag ook daadwerkelijk kunt betalen indien u onverhoopt een ongeluk krijgt of een operatie nodig heeft.

Het eigen risico over twee opeenvolgende jaren

Als u in het eerste jaar een behandeling bent gestart die doorloopt in het nieuwe jaar, dan tellen de behandelingen in het nieuwe jaar opnieuw mee voor het eigen risico. Zo kan het dus voorkomen dat u voor één behandeltraject of aandoening, twee keer het eigen risico betaalt.
Gerelateerde onderwerpen

Zorgverzekering

Bekijk hier alle onderwerpen.

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2021 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF