Eigen risico 2024

In de basiszorgverzekering is een eigen risico opgenomen. Dit is een bedrag dat altijd eerst zelf betaald moet worden voor medische zorg voordat je aanspraak kunt maken op bepaalde vergoedingen.

zorgverzekering ziektenkostenverzekering zorgverzekeraar eigen risico


Het eigen risico betaal je ieder jaar opnieuw aan de eerste zorgaanspraken. Dit kan dus van alles zijn. Wanneer je geen gebruik maakt van zorg, dan hoef je dit bedrag uiteraard niet te betalen.

Wanneer het eigen risico is opgemaakt, komen alle verdere kosten die gedekt worden door de basisverzekering voor rekening van de zorgverzekeraar. Het eigen risico kan bijvoorbeeld opgaan aan operatie- en opnamekosten of medicijnen. Een bezoek aan de huisarts valt niet onder het eigen risico en wordt altijd door de basisverzekering vergoed. Daarnaast valt alle zorg die vergoed wordt vanuit de aanvullende zorgverzekering, waaronder fysiotherapie, ook niet onder het eigen risico.

Verplicht en vrijwillig eigen risico

Er is een onderscheid tussen het verplicht eigen risico en het vrijwillig eigen risico. In 2024 is het verplicht eigen risico 385 euro. Dit is het eigen risico dat voor iedereen geldt.

Als je dat wilt, dan mag je het verplicht eigen risico uitbreiden met een vrijwillig eigen risico van maximaal 500 euro. Je kunt er op deze manier voor kiezen om het eigen risico te verhogen tot maximaal 885 euro. De verzekeringspremie die je betaalt wordt lager als je kiest voor een hoger vrijwillig eigen risico. Dit kan voordeliger zijn wanneer je verwacht geen zorg nodig te hebben. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je het hogere bedrag ook daadwerkelijk kunt betalen als je onverhoopt toch zorg nodig hebt.

Het eigen risico over twee opeenvolgende jaren

Als je in het eerste jaar een behandeling bent gestart die doorloopt in het nieuwe jaar, dan tellen de behandelingen in het nieuwe jaar opnieuw mee voor het eigen risico. Zo kan het dus voorkomen dat je voor één behandeltraject of aandoening, twee keer het eigen risico betaalt.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Zorgverzekering

Bekijk hier alle onderwerpen.

zorgverzekering ziektenkostenverzekering zorgverzekeraar eigen risico

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF