Wat is psychosomatische fysiotherapie?

specialisaties psychosomatische fysiotherapie fysiotherapeut


Psychosomatische fysiotherapie: wat is het?

Gezondheidsklachten komen er in alle vormen en maten. Niet zelden kan het een hele uitdaging zijn de correcte oorzaak aan te wijzen. Duidelijke lichamelijke symptomen zonder een dergelijke eenduidige oorzaak worden al te snel in het vakje van de psychische problemen geplaatst. Dit kan ontzettend frustrerend zijn als patiënt en het spreekt voor zich dat u een snelle en finale oplossing wenst. Deze typische ‘onbegrepen’ klachten komen vaker wel dan niet voort uit stress of spanningen en zijn het domein van de psychosomatisch fysiotherapeut. De psychosomatisch fysiotherapeut is gespecialiseerd in de lichamelijke klachten die voortkomen uit stress of spanning zonder duidelijke lichamelijke oorzaak. Een type klachten die vaak de kop opsteken na een traumatische gebeurtenis, ziekte of problemen in de privé-sfeer.

Het woord psychosomatisch zelf is een samengaan van het lichamelijke en de geest. ‘Psyche’ betekent letterlijk geest en ‘somatisch’ lichamelijk. Psychosomatische klachten zijn in de brede zin dan ook klachten met een lichamelijke uiting, zoals vermoeidheid of pijn, die een emotionele onderliggende oorzaak hebben. Om de oorzaak van de klachten te vinden wordt er in de psychosomatische fysiotherapie grondig gekeken naar het verband en de wisselwerking tussen lichaam en geest. Er wordt aandacht besteed aan psychische en sociale factoren die een mogelijke rol spelen en samen met de patiënt zoekt de psychosomatisch therapeut naar de problemen die ten grondslag liggen aan de lichamelijke klachten. Een psychosomatisch fysiotherapeut heeft na de opleiding fysiotherapie de opleiding psychosomatiek gevolgd of zich op zijn minst specifieke bijscholing gevolgd. U kunt er dus zeker van zijn dat u bij een specialist terecht komt die in staat zijn een gedegen psychosomatische behandeling te geven. Vaak gaat dit hand in hand met een meer traditionele vorm van fysiotherapie of een niche zoals manuele therapie afhankelijk van wat het dichtste bij u als patiënt aansluit.

Psychosomatische fysiotherapie: hoe ontstaan de klachten?

Logischerwijze is het van groot belang om samen met de psychosomatisch fysiotherapeut op zoek te gaan naar de achterliggende oorzaak van uw klachten. Vaak heeft dit te maken met een verstoring van de balans in ons leven. Iedereen heeft een eigen specifiek levensritme- en patroon, een eigen manier van de zaken voor elkaar te krijgen. Wanneer we ons goed voelen komt het er eigenlijk op neer dat het lichaam, de geest en de leefomgeving in balans zijn. Bepaalde omstandigheden kunnen deze balans echter zwaar verstoren: stress, ziekte, een ongeluk, een traumatische ervaring en problemen op het werk zijn stuk voor stuk zaken die een desastreus effect op uw leven en gezondheid kunnen hebben. Bovendien is het ook zo dat u dit vaak pas opmerkt wanneer het te laat is: het is een sluipend proces.

Als lichamelijke klachten dan aan de oppervlakte komen is dat een duidelijk signaal van uw lichaam dat er iets mis is. Hebt u echter last van stress of staat u onder zware druk? Dan miskent uw lichaam deze signalen tot ze een ernstigere vorm aannemen. Een psychosomatisch fysiotherapeut kan u in dit geval zeker verder helpen. Benieuwd naar wat de meest voorkomende klachten zijn waar psychosomatische fysiotherapie mee kan helpen? We zetten ze even op een rijtje:

  • Hoofdpijn en klachten aan de nek, rug of het bekken
  • Maag, darm en buikklachten
  • Extreme vermoeidheid
  • Onverklaarbare spierpijn
  • Moeilijkheden met ademhalen
  • Lusteloosheid en prikkelbaarheid
  • Gevoelens van angst en onzekerheid
  • Concentratieproblemen
  • Een somber gevoel gecombineerd met bovenmatig veel zorgen maken.


Herkent u uzelf in de bovenstaande klachten? Dan kan het wel eens tijd worden om psychosomatische fysiotherapie te overwegen en een fysiotherapeut in de buurt te vinden.

Psychosomatisch fysiotherapeut via Hierhebikpijn.nl

Hierhebikpijn.nl is een nieuw initiatief die dient als een brug tussen professional en patiënt binnen de sector van de fysiotherapie. U heeft de mogelijkheid online al een check uit te voeren. U beantwoord dan vragen over uw lichamelijke klachten, die vervolgens vergeleken worden met veelvoorkomende oorzaken. Daarna brengen we u in contact met een specialist bij u in de buurt. De informatie op de website is niet bedoeld om het werk van een huisarts of fysiotherapeut te vervangen maar wel om het gemakkelijker te maken om een fysiotherapeut te zoeken en u in de juiste richting te sturen. Hebt u psychosomatische fysiotherapie nodig? Dan kunt u niet alleen een psychosomatisch fysiotherapeut terugvinden via de website maar ook meer inzicht krijgen in de eigen klachten en goed voorbereid naar de fysiotherapeut gaan. Daarbij kunt u fysiotherapeuten van elke specialisatie terugvinden via de website. Waaronder dus ook een psychosomatisch fysiotherapeut. Een dergelijke therapeut werkt in de regel niet alleen maar stemt zijn of haar diensten af met een verwijzend arts, een psycholoog of andere zorgverleners. Op deze manier kunt u optimaal geholpen worden bij het herstel van uw specifieke klachten. Niemand loopt immers graag rond met pijn: waarom zou u het dan doen?

Meer informatie leest u in ons andere artikel over psychosomatische fysiotherapie.

Zoek psychosomatische fysiotherapie bij u in de buurt

Vul hieronder uw postcode in voor de dichtstbijzijnde psychosomatisch fysiotherapeut bij u in de buurt.


Deel dit artikel:


Gerelateerde onderwerpen

Onderwerpen

Bekijk hier alle onderwerpen.

specialisaties psychosomatische fysiotherapie fysiotherapeut

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF