Manuele therapie: wat is het?

specialisaties manuele therapie


Wat is manuele fysiotherapie?

Misschien heeft u ooit al eens gehoord van manuele therapie zonder te weten wat het nu exact is. Dat terwijl het best aan te nemen valt dat manuele fysiotherape bij heel wat zaken kan helpen. Manuele therapie is eigenlijk een specialisatie binnen de fysiotherapie. U mag dat ook zeer ruim opvatten. De technieken omvatten onder andere mobilisaties, manipulaties van de gewrichten, oscillaties en meer. Manuele fysiotherapie staat ook wel bekend om het 'kraken'. Het beschouwt het lichaam als één geheel waarbij alles een invloed kan hebben op de rest van het lichaam. Het doel is dan ook de verschillende delen en stelsels van uw lichaam, uw bewegingsapparaat, te herstellen en verbeteren. Door deze focus op het lichaam als één geheel is manuele therapie geschikt voor de gehele bevolking. Als u problemen aan het ondervinden bent, ongeacht uw leeftijd en beroep, kan manuele fysiotherapie voor u een efficiënte en geschikte uitkomst bieden.

Wilt u graag een afspraak maken bij een manueel therapeut? Vindt dan hier een praktijk voor manuele fysiotherapie bij u in de buurt.

Hoe werkt manuele therapie?

Manuele fysiotherapie start uiteraard met een intakegesprek waarvoor u zich al kunt voorbereiden op Hierhebikpijn.nl. U kunt overigens ook gemakkelijk een orthopedisch manueel therapeut bij u in de buurt vinden via de website. Na het intakegesprek wordt er een uitgebreid functieonderzoek verricht met onder andere spiertesten, coördinatietesten, gewrichtsstesten en meer. Dit is uiteraard bedoeld om een goed inzicht te krijgen in uw specifieke klacht en de graad van ernst van het probleem. Op basis van de resultaten van deze test zal de manuele therapeut een duidelijk behandelplan opstellen om u vooruit te helpen bij een revalidatie. Het spreekt daarbij voor zich dat de manuele therapeut u ook professioneel zal begeleiden tijdens deze periode. Het eerste doel van de behandeling is het kunnen hernemen van de normale activiteiten en de algemene gezondheid op een aanvaardbaar peil te krijgen.

Manuele fysiotherapie: voor wie?

Manuele therapie is geschikt voor iedereen die klachten heeft over de werking van zijn of haar lichaam. Sommigen doen automatisch de aanname dat dit type fysiotherapie voornamelijk bedoeld is voor atleten die aan een revalidatie bezig zijn. Dat is echter slechts een klein deel van de doelgroep: iedereen die kampt met lichamelijke klachten en last heeft van een blessure kan efficiënt en goed geholpen worden door te kiezen voor manuele fysiotherapie ongeacht de sportieve achtergrond. Zo valt een bezoekje aan de manuele fysiotherapeut vast en zeer aan te raden bij onder andere de volgende situaties:

  • Algemene pijnklachten van hoofdpijn tot last van de voeten
  • Stramme rug, gewrichten die geblokkeerd zitten
  • Hernia
  • Whiplash
  • Sportblessures aan spieren, beenderen en gewrichten
  • Algemene blessures aan spieren, beenderen en gewrichten
  • Bewegingsbeperking in gewrichten

Manuele therapie bij sportblessures

Bent u iemand die intensief bezig is met sport en uw lichaam dan ook serieus op de proef stelt? Dan is het geen slecht idee manuele fysiotherapie te overwegen. Een professionele fysiotherapeut bij u in de buurt kan heel wat voor u betekenen. Zo kunt u bij een manueel therapeut terecht voor bewegingsadvies dat u kan helpen bij het voorkomen van sportblessures. Hebt u al een sportletsel opgelopen? Voorkom dan dat het chronisch wordt: bij manuele fysiotherapie gaat de therapeut in kwestie op zoek naar een efficiënte behandeling van uw letsel. Een manueel therapeut werkt altijd op maat en gaat ver in het onderzoek van wat de eventuele oorzaak van een probleem zou kunnen zijn. Stroeve gewrichten en spieren worden losgemaakt waardoor de zeurende pijn uit uw lichaam verdwijnt. Bij de revalidatie van een blessure is het van groot belang om een goede begeleiding te voorzien en een goed oefentherapeutisch programma te volgen. Twee zaken waar een manuele fysiotherapeut u kan helpen.

Manuele fysiotherapie bij Hierhebikpijn.nl

Een manueel therapeut is zelden een professional die alleen staat: een therapeutisch onderzoek onder deze vorm is een ideale aanvulling van een artsendiagnose. Als u dus op zoek bent naar iemand die in overleg met uw arts op professionele wijze op zoek gaat naar foute bewegingspatronen en houdingen is de manuele fysiotherapeut de geknipte persoon. Bovendien wordt er ook rekening gehouden met psychologische factoren die een alternatief verklaringsmodel kunnen vormen. Weet u niet goed waar te beginnen met de zoektocht naar een professional die zich bezig houdt met manuele therapie? Dan zit u goed op onze website Hierhebikpijn.nl. Niet alleen kunt u gratis al een eerste online check invullen om zo meer inzicht te krijgen in uw eigen problematiek, bovendien kunt u ook alle mogelijke specialisaties binnen de fysiotherapie terugvinden. Dat gaat van bekkenfysiotherapie tot psychosomatische fysiotherapie. Bovendien kunt u zo ook een stuk beter voorbereid op weg gaan naar uw onderzoek bij de fysiotherapeut. U neemt simpelweg de gegevens van uw check mee op consultatie en zo verloopt alles toch weer een stukje vlotter.

Wilt u meer weten over manuele therapie? Kijk dan eens op deze pagina.

Zoek manuele therapie bij u in de buurt

Vul hieronder uw postcode in voor de dichtstbijzijnde manuele therapeut bij u in de buurt.Gerelateerde onderwerpen

Onderwerpen

Bekijk hier alle onderwerpen.

specialisaties manuele therapie

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2021 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF