Manuele therapie: wat is het?

Misschien heb je ooit al eens gehoord van manuele therapie zonder te weten wat het nu exact is. Dat terwijl manuele fysiotherape bij heel wat lichamelijke ongemakken helpt.

specialisaties manuele therapie


Wat is manuele fysiotherapie?

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Je mag dat ook zeer ruim opvatten. De technieken omvatten onder andere mobilisaties, manipulaties van de gewrichten, oscillaties en meer. Manuele fysiotherapie staat ook wel bekend om het 'kraken'.

Het beschouwt het lichaam als één geheel waarbij alles een invloed kan hebben op de rest van het lichaam. Het doel is dan ook de verschillende delen van het bewegingsapparaat te herstellen en verbeteren. Door deze focus op het lichaam als één geheel is manuele therapie geschikt voor de gehele bevolking. Als je klachten hebt, ongeacht leeftijd en beroep, kan manuele fysiotherapie uitkomst bieden.

Wilt je graag een afspraak maken bij een manueel therapeut? Vindt dan hier een praktijk voor manuele fysiotherapie bij jou in de buurt.

Hoe werkt manuele therapie?

Manuele fysiotherapie start uiteraard met een intakegesprek waarvoor je je al kunt voorbereiden op Hierhebikpijn.nl. Je vind hier overigens ook gemakkelijk een orthopedisch manueel therapeut in de buurt. Na het intakegesprek wordt er een uitgebreid functieonderzoek verricht met onder andere spier-, coördinatie-, gewrichtsstesten en meer. Dit is uiteraard bedoeld om een goed inzicht te krijgen in jouw specifieke klacht en de graad van ernst van het probleem. Op basis van de resultaten van deze test zal de manueel therapeut een duidelijk behandelplan opstellen om je vooruit te helpen bij een revalidatie. Het spreekt daarbij voor zich dat de manuele therapeut je ook professioneel zal begeleiden tijdens deze periode. Het eerste doel van de behandeling is het kunnen hervatten van de normale activiteiten en de algemene gezondheid op een aanvaardbaar niveau te krijgen.

Manuele fysiotherapie: voor wie?

Manuele therapie is geschikt voor iedereen die lichamelijk klachten heeft door het niet goed functioneren hiervan. Sommigen doen automatisch de aanname dat dit type fysiotherapie voornamelijk bedoeld is voor atleten die aan een revalidatie bezig zijn. Maar dat is slechts een klein deel van de doelgroep. Iedereen die kampt met lichamelijke klachten en last heeft van een blessure goed geholpen worden. Zo valt een bezoekje aan de manuele fysiotherapeut aan te raden bij onder andere de volgende situaties:

  • Algemene pijnklachten van hoofdpijn tot last van de voeten
  • Stramme rug
  • Hernia
  • Whiplash
  • Blessures aan spieren, beenderen en gewrichten
  • Bewegingsbeperking in gewrichten

Manuele therapie bij sportblessures

Ben jij iemand die intensief bezig is met sport en jouw lichaam dan ook serieus op de proef stelt? Dan is het geen slecht idee manuele fysiotherapie te overwegen. Een professionele manueel therapeut bij jou in de buurt kan heel wat voor jou betekenen. Zo kun je bij een manueel therapeut terecht voor bewegingsadvies dat je helpt sportblessures te voorkomen.

Heb je al een sportletsel opgelopen? Voorkom dan dat het chronisch wordt: bij manuele fysiotherapie gaat de therapeut in kwestie op zoek naar een efficiënte behandeling van jouw letsel. Een manueel therapeut werkt altijd op maat en gaat ver in het onderzoek van wat de eventuele oorzaak van een probleem zijn. Stroeve gewrichten en spieren worden losgemaakt waardoor de zeurende pijn uit het lichaam verdwijnt. Bij de revalidatie van een blessure is het van groot belang om een goede begeleiding te voorzien en een goed oefenprogramma te volgen. Twee zaken waar een manuele fysiotherapeut je bij helpt.

Manuele fysiotherapie bij Hierhebikpijn.nl

Een manueel therapeut is zelden een professional die alleen staat: een therapeutisch onderzoek onder deze vorm is een ideale aanvulling van een artsendiagnose. Als je dus op zoek bent naar iemand die in overleg met jouw arts op professionele wijze op zoek gaat naar foute bewegingspatronen en houdingen is de manuele fysiotherapeut de geknipte persoon. Bovendien wordt er ook rekening gehouden met psychologische factoren die een alternatief verklaringsmodel kunnen vormen.

Weet je niet goed waar te beginnen met de zoektocht naar een professional die zich bezig houdt met manuele therapie? Dan zit je goed op onze website Hierhebikpijn.nl. Niet alleen kun je al een eerste online check invullen om zo meer inzicht te krijgen in de klachten, je vind hier ook alle mogelijke specialisaties binnen de fysiotherapie terug. Dat gaat van bekkenfysiotherapie tot psychosomatische fysiotherapie. Bovendien ben je zo ook een stuk beter voorbereid op de eerste afspraak. Neem simpelweg de gegevens van de check mee. Zo verloopt alles toch weer een stukje vlotter.

Zoek manuele therapie bij jou in de buurt

Vul hieronder jouw postcode in voor de dichtstbijzijnde manuele therapeut bij jou in de buurt.


Deel dit artikel:


Gerelateerde onderwerpen

Onderwerpen

Bekijk hier alle onderwerpen.

specialisaties manuele therapie

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF