Gratis fysiotherapie. Bestaat het?
Donderdag 23 augustus 2018 om 11:00

Het klinkt te mooi om waar te zijn, gratis fysiotherapie. Misschien is dat het ook wel. Want de werkzaamheden van een fysiotherapeut zullen altijd door iemand betaald moeten worden. Toch is het mogelijk dat je niet zelf de kosten voor fysiotherapie hoeft te betalen. We zetten alle mogelijkheden voor je op een rijtje.

In dit artikel bespreken we de volgende mogelijkheden:

  • Gratis fysiotherapie online.
  • Fysiotherapie vanuit de aanvullende verzekering.
  • Vergoeding vanuit de basisverzekering.
  • Gratis fysiotherapie voor kinderen.
  • Fysiotherapie van familie, vrienden en kennissen.
  • Gratis fysiotherapie voor mensen met een laag inkomen.
  • Aftrekbare kosten fysiotherapie bij de inkomstenbelasting.

Gratis fysiotherapie online

Online is veel informatie over fysiotherapie en lichamelijke klachten te vinden. Het gebruik maken van deze informatie is natuurlijk niet vergelijkbaar met een bezoek aan de fysiotherapeut. Maar het kan je wel gratis op weg helpen. Zo kun je een eerste inschatting van je klachten krijgen met onze gratis online fysiotherapie check. Ook is het mogelijk om je vraag aan een fysiotherapeut te stellen op het gratis fysiotherapie forum.

Fysiotherapie vanuit de aanvullende verzekering

Fysiotherapie wordt vergoed als je hiervoor een aanvullende verzekering hebt. Zo kun je binnen de dekking van je verzekering gratis gebruik maken van fysiotherapie. Helemaal gratis kun je deze fysiotherapie niet noemen omdat je indirect via je maandelijkse zorgpremie bijdraagt aan de kosten voor je behandeling.

Toch kan fysiotherapie wel voordeliger zijn als je een aanvullende verzekering kiest die voor relatief weinig geld een behoorlijke dekking geeft. Er zijn verschillende websites waarop je verzekeringen met elkaar kunt vergelijken.

Vergoeding vanuit de basisverzekering

Fysiotherapie wordt bij bepaalde aandoeningen of na bepaalde ingrepen in het ziekenhuis vergoed vanuit de basisverzekering. Zo krijg je na het plaatsen van een nieuwe heup standaard 12 maanden lang fysiotherapie vergoed. De aandoeningen en ingrepen waarbij fysiotherapie vanuit de basisverzekering vergoed wordt vind je op de chronische lijst.

Bij vergoeding vanuit de basisverzekering gelden soms wel extra regels. Zo moet je wel je eigen risico betalen. Ook moet je soms toch nog de eerste behandelingen zelf betalen voordat je gratis behandelingen beginnen. De zorgverzekeraar kan precies vertellen wat je eventueel zelf moet betalen.

Gratis fysiotherapie voor kinderen

Jongeren tot achttien jaar kunnen fysiotherapie vergoed krijgen vanuit de basisverzekering zonder dat de eerste behandelingen zelf betaald dienen te worden. Het gaat dan om maximaal 18 behandelingen per jaar. Natuurlijk betalen we uiteindelijk allemaal mee om deze vergoeding voor kinderen mogelijk te maken. Fysiotherapie voor kinderen wordt verzorgd door de kinderfysiotherapeut.

Fysiotherapie van familie, vrienden en kennissen

Heb je familie, vrienden of kennissen die fysiotherapeut zijn? Dan kun je ze natuurlijk altijd even lief aankijken met de vraag of ze je gratis willen helpen. De meeste fysiotherapeuten zullen op deze manier best bereid zijn je op weg te helpen. Maar het echt starten van een behandeltraject zal normaal gesproken niet zomaar kosteloos mogelijk zijn.

Daarnaast kun je je afvragen of het slim is fysiotherapie te krijgen van iemand die je goed kent. Het is verstandig hier voorzichtig mee te zijn. De band die je met een fysiotherapeut hebt kan er onbewust toe leiden dat er niet onafhankelijk naar je klachten gekeken wordt.

Gratis fysiotherapie voor mensen met een laag inkomen

Voor mensen met een laag inkomen zijn er verschillende regelingen die tot gratis of goedkopere fysiotherapie kunnen leiden. Dit kan vanuit de overheid of de gemeente geregeld zijn.

Zorgtoeslag
Zorgtoeslag is een financiële vergoeding van de overheid voor kosten die je maakt voor je zorgverzekering. Dit zijn bijvoorbeeld de maandelijkse kosten die je betaalt aan de zorgverzekeraar en het eigen risico. Zorgtoeslag is alleen bedoeld voor alleenstaanden en partners met een relatief laag inkomen. De voorwaarden zijn te vinden op de website van de belastingdienst.

Zorgverzekering via de gemeente
Je gemeente kan een collectieve zorgverzekering aanbieden voor inwoners met een laag inkomen. Je ontvangt dan een bijdrage van de gemeente in de maandelijkse zorgpremie. Ook krijg je een collectiviteitskorting van de verzekeraar. De bijdrage van de gemeente wordt rechtstreeks aan de zorgverzekeraar overgemaakt en is al verwerkt in de premie die je betaalt.

Aftrekbare kosten fysiotherapie bij de inkomstenbelasting

Sommige zorgkosten zijn deels of zelfs volledig aftrekbaar bij de inkomstenbelasting. Dit wordt ook wel aftrek specifieke zorgkosten genoemd. Fysiotherapie valt hier ook onder. De regeling is bedoeld voor mensen die relatief veel gebruik maken van zorg. Denk hierbij aan chronisch zieken, gehandicapten en ouderen. Wanneer je binnen de regeling valt hoef je afhankelijk van de zorgkosten die je maakt minder belasting te betalen. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de belastingdienst.

Conclusie

Al met al zijn er dus verschillende mogelijkheden om gratis of goedkopere fysiotherapie te krijgen. Zorg er wel voor dat je jezelf goed informeert voordat je kosten gaat maken. Zo voorkom je achteraf hoge kosten waarop je niet gerekend hebt.

Meer lezen?

Bekijk het fysiotherapie blog »

© copyright 2019 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF