Kapsels en banden
Maandag 23 april 2018 om 11:52

Als we het over gewrichten hebben, dan wordt vaak gesproken over 'kapsels' en 'banden'. Maar wat zijn dit nu eigenlijk? En wat is het verschil tussen die twee?

Een gewricht bestaat uit botstukken die afzonderlijk van elkaar kunnen bewegen. Rondom het gebied waar de botstukken samenkomen, bevindt zich een gewrichtskapsel.

Gewrichtskapsel komen we onder andere tegen rondom de gewrichten van de polsen, enkels, schouders, ellebogen, knieƫn en heupen.

Het gewrichtskapsel is op sommige plekken erg dun. Op weer andere plekken is het kapsel zeer stevig en dik. Deze versterkingen worden gewrichtsbanden genoemd.

Kapsels en banden zijn stevige structuren. Ze houden de botstukken binnen een gewricht stevig bijelkaar waardoor bijvoorbeeld een schouder niet gemakkelijk uit de kom kan schieten.

Hypermobiliteit

Wanneer kapsels en banden te elastisch zijn, worden de botstukken minder goed bijelkaar gehouden. Dit zien we bijvoorbeeld bij hypermobiliteit. Doordat de kapsels en banden het gewricht niet meer optimaal kunnen ondersteunen, kan een gewricht eerder uit de kom schieten en moeten spieren rondom het gewricht harder werken om bewegingen te sturen en het gewricht bijelkaar te houden.

Meer lezen?

Bekijk het fysiotherapie blog »

© copyright 2019 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF