De bal van mijn voet doet pijn, wat kan dat zijn?
Vrijdag 12 augustus 2022 om 13:10

De bal van de voet is de plek in de voetzool waar de middenvoet en de tenen bij elkaar komen. Er zijn hier meer dan 50 structuren die een bron van irritatie kunnen vormen. Het gebeurt daarom regelmatig dat er een verkeerde diagnose wordt gesteld. En een verkeerde diagnose leidt vaak tot een niet optimale behandeling. Hoog tijd dus om de bal van de voet eens onder de loep te nemen om te zien welke aandoen, en hoe deze klachten te verhelpen of voorkomen zijn.

Mortons neuroom

Bij een Mortons neuroom raken de zenuwtakjes die tussen de tenen liggen geïrriteerd. Hierdoor ontstaat een pijnlijk gevoel dat branderig of tintelend aanvoelt. Meestal zitten de klachten tussen de 3e en de 4e teen. De klachten ontstaan vaak door schoenen die te krap zitten waardoor de zenuw bekneld raakt.

Om de klachten te verminderen moet de zenuw meer ruimte krijgen en ontlast worden. Dit kan door het dragen van schoenen die aan de voorkant wat breder zijn of met aanpassingen van het voetbed.

Scheur van de plantaire plaat

De plantaire plaat is een structuur van bindweefsel die de verbinding tussen de middenvoet en de tenen aan de onderkant verstevigt. De plantaire plaat zorgt voor stabiliteit van het gewricht. Bij een plotseling te zware belasting of langdurige overbelasting kan er een scheurtje in deze plaat ontstaan. Meestal gebeurt dit in de 2e teen. De pijn is erg lokaal aanwezig en verergert bij belasting en het afwikkelen van de voet tijdens het lopen.

Het is belangrijk om deze klachten niet te negeren. De plantaire plaat herstelt slecht bij onvoldoende rust. De klachten kunnen dan leiden tot instabiliteit van de teen waardoor deze van stand verandert.

Ontsteking van het gewrichtskapsel

Een ontsteking van het gewrichtskapsel lijkt sterk op de klachten die voorkomen bij een scheur van de plantaire plaat. Bij een ontsteking van het gewrichtskapsel is de pijn wat moeilijker te lokaliseren. Gelukkig zijn de klachten vaak eerder genezen. Ook hier is het belangrijk om de voetzool te ontlasten, zodat het gewrichtskapsel de kans krijgt om te herstellen.

Sesamoïditis of breuk van het sesambotje

Onder de bal van de grote teen liggen twee hele kleine botjes. Dit zijn de sesambotjes. Deze botjes ondersteunen de functie van de grote teen tijdens het lopen. Een ander bekend voorbeeld van een sesambot is de knieschijf.  

De sesambotjes zijn omgeven door de buigers van de grote teen en het gewrichtskapsel. Bij een sesamoïditis raken deze structuren geïrriteerd en dus niet de botjes zelf. Bij een breuk zit het probleem uiteraard wel in het botje. Klachten ontstaan meestal door overbelasting.

Vermoeidheidsbreuk

Vermoeidheidsbreuken, of stressfracturen, ontstaan door overbelasting. Het bot wordt herhaaldelijk belast tot het punt dat er een scheurtje ontstaat. Een vermoeidheidsbreuk is dus niet het gevolg van een val of ongeluk. Het nemen van rust is dus nodig om te voorkomen dat de breuk steeds groter wordt.

Conclusie

De voeten worden dagelijks veelvuldig en zwaar belast tijdens staan, lopen en andere (sport-)activiteiten. Geen wonder dus dat hier regelmatig blessures ontstaan. Het zal ook niet als een verrassing komen dat ontlasting van de voet vaak het belangrijkste deel van de behandeling is. 

Daarnaast is het van belang om goed naar de oorzaak voor het ontstaan van de klachten te kijken. Mogelijk dat de schoenen niet goed passen of een aanpassing ervan nodig is. Het is ook mogelijk dat een ander probleem in het been of de voet zorgt voor een overbelasting van de bal van de voet. Laat hier dus ook naar kijken.

Blijf niet te lang rondlopen met pijn onder de bal van de voet en schakel de hulp in van een podotherapeut of fysiotherapeut. Anders loop je het risico dat de klachten minder goed herstellen of zelfs verergeren. We hebben onze voeten hard nodig, dus wees er zuinig op!


Deel dit artikel:


Meer lezen?

Bekijk het fysiotherapie blog »

© copyright 2023 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF