De positieve gevolgen van krachttraining op pezen
Dinsdag 1 december 2020 om 12:30

Door krachttraining wordt een pees stijver. Stijf in de positieve zin van het woord. Stijve pezen brengen de kracht van de spieren beter over. Bij een peesblessure geven mensen ook vaak aan dat hun pees stijf aanvoelt, maar dat heeft een heel andere reden.

Voorkomen en genezen van peesproblemen

Pezen houden niet van plotselinge veranderingen, maar passen zich goed aan als de belasting in kleine stapjes wordt vergroot. Ineens veel vaker of intensiever gaan sporten is dus geen goed idee. Je loopt dan het risico op een peesblessure met pijn en problemen bij bewegen. Sterke pezen raken minder vaak geblesseerd dan zwakke pezen. Om de pezen te versterken is krachttraining nodig.

Maar krachttraining is niet alleen goed in het voorkomen van blessures. Het is ook een onmisbaar onderdeel van de behandeling om weer van een peesblessure af te komen.

Een peesblessure ontstaat vaak in de kern van de pees, omdat dit deel van de pees slecht in staat is om te vernieuwen na de puberteit. Ook hier is het dus weer belangrijk dat de pezen op jonge leeftijd al zo sterk mogelijk zijn om problemen op latere leeftijd te voorkomen. Krachttraining als behandeling van een peesblessure versterkt vooral de buitenste peesvezels en in mindere mate de kern. Maar ondanks dat kan de pees in veel gevallen weer klachtenvrij worden.

Train je de spier, dan train je de pees

Bij krachttraining moeten de spieren hard samentrekken. Aan de uiteinden van een spier zitten de pezen vast aan botten waardoor een gewricht in beweging komt. Aan de pees wordt dus ook heel hard getrokken. Als de belasting zich gedurende enkele maanden geleidelijk opbouwt, dan worden de spier en de pees samen sterker. Ook hier geldt weer dat zwakke spieren een risico zijn voor het krijgen van peesklachten. Logisch natuurlijk, omdat ze aan elkaar vast zitten.

Krachttraining

Krachttraining versterkt de pezen doordat het lichaam meer en grotere vezelbundels aanmaakt. Bovendien liggen deze dichter op elkaar en vormen ze meer onderlinge verbindingen. Deze aanpassingen ontstaan geleidelijk en alleen als je over een langere periode intensief traint.

Het gevolg van deze aanpassingen is dat de pezen in stijfheid toenemen. Daardoor slaan ze energie beter op en geven ze die ook beter vrij. Bewegingen kosten hierdoor minder energie.

De gevolgen van krachttraining op andere weefsels

Dit blog is onderdeel van een serie blogberichten over de gevolgen van krachttraining op verschillende weefsels van het bewegingsapparaat. Benieuwd naar welke positieve gevolgen krachttraining heeft op andere weefsels? Hier lees je meer over de gevolgen van krachttraining op spieren, botten en kraakbeen.


Deel dit artikel:


Meer lezen?

Bekijk het fysiotherapie blog »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF