De positieve gevolgen van krachttraining op spieren, pezen, botten en kraakbeen
Maandag 23 november 2020 om 15:50

Veel mensen doen aan krachttraining. Hier hebben zij verschillende redenen voor. Zo traint de één om sterkere spieren te krijgen of er gespierd uit te zien. Een ander wil op die manier proberen wat af te vallen of voelt zich er gewoon beter door. Wat de reden ook is, krachttraining is goed voor je lijf.

Maar wat veel mensen niet weten, is dat krachttraining niet alleen goed is voor je spieren. Ook je botten, kraakbeen en pezen profiteren hier van. Om al deze weefsels in goede conditie te houden, is krachttraining onmisbaar.

Het probleem is alleen dat je deze veranderingen aan de buitenkant niet ziet. Van spieren zie je dat ze groter en sterker worden. Je hoort echter maar weinig mensen zeggen dat ze gezonder kraakbeen of sterkere botten hebben gekregen. En toch gebeurt dit wel!

Vormen van krachttraining

Er zijn verschillende manieren om aan krachttraining te doen. Binnen deze trainingsvormen bestaan heel veel variaties. Grofweg zijn alle manieren van krachttraining onder te verdelen in één van onderstaande manieren van training:

  • Krachttraining met het eigen lichaamsgewicht.
  • Krachttraining met losse gewichten, elastieken of andere hulpmiddelen.
  • Krachttraining met toestellen.


Elke methode heeft zo zijn voor- en nadelen. Oefeningen met het eigen lichaamsgewicht kun je altijd en overal doen, dat is een voordeel. Lichaamsgewicht kan ook een nadeel zijn als je (veel) te zwaar bent. Met krachttoestellen train je een bepaalde spier of gewricht heel gericht, een voordeel dus. Dat heeft wel weer als nadeel dat je hiervoor naar de sportschool moet. Eén ding hebben deze vormen van krachttraining gemeen. Ze hebben hetzelfde doel en dat is om het lichaam sterker en gezonder te maken.

Hoog tijd dus om op een rijtje te zetten hoe onze spieren, pezen, botten en kraakbeen veranderen door krachttraining. Ook al heb je niet de wens om bodybuilder te worden. Dan blijven er toch nog genoeg redenen over om wél aan krachttraining te doen!

Deze blogserie bestaat uit vijf delen. In elk volgend deel lees je over de positieve gevolgen van krachttraining op een ander weefsel van het bewegingsapparaat.


Deel dit artikel:


Meer lezen?

Bekijk het fysiotherapie blog »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF