Wat bepaalt de behandeltijd bij een fysiotherapeut?
Dinsdag 3 november 2020 om 09:50

Wanneer je regelmatig bij een fysiotherapeut komt, zul je ervaren dat een behandeling niet altijd even lang duurt. De ene keer is het 15-20 minuten en bij een andere behandeling of fysiotherapeut 30-45 minuten of zelfs een uur. Je vraagt je dan af, hoe kan dit? En wat is gebruikelijk?

In dit artikel vertellen we je alles over de behandeltijd en of dit invloed heeft op de kosten.

De ene behandeling is de andere niet

Een behandeling duurt zolang als nodig is. Hierin is de behandelend fysiotherapeut bepalend. Dit voelt soms vreemd, omdat je verwacht dat een behandeling de geplande 25 of 30 minuten duurt. Maar bepaalde klachten/blessures vragen vooral advies en een korte behandeling. Terwijl andere klachten/blessures meer tijd dan 30 minuten nodig hebben.

Sommige behandelingen zijn zo effectief dat dit maar eenmalig 10 minuten kost. Het zou dan onlogisch zijn om door te behandelen terwijl dit geen zin heeft of zelfs averechts zou kunnen werken.

Het kan ook voorkomen dat een behandeling door de pijn ingekort moet worden. Een behandeling bij de fysiotherapeut kan nou eenmaal weleens pijnlijk zijn. Als de pijn geen belemmering vormt voor de effectiviteit van de behandeling, dan is het aan de patiënt om te bepalen hoe ver deze wil gaan.

Een behandeling bij revalidatie heeft vaak langere tijd nodig. Onder revalidatie wordt verstaan, herstel na blessures of operaties en gaat om actieve oefentherapie en training. Oefeningen kosten tijd, vooral omdat er tussendoor ook gerust moet worden.

Wanneer voor een behandeling meer dan 30 minuten nodig is, wordt vaak gekozen voor groepsbehandeling. Op die manier revalideren 2 of 3 mensen tegelijkertijd, waardoor ze langere tijd behandeld worden.

Kosten van een behandeling

Een fysiotherapeut wordt betaald per behandeling. Deze behandeling is niet aan tijd gebonden. Voor het gemak van de planning, wordt een patiënt 25 of 30 minuten ingepland. Dit verschilt per praktijk. Door deze planning ga je er vaak vanuit dat deze tijd ook besteed wordt aan een behandeling. Maar in deze tijd moet een fysiotherapeut ook de administratie doen die bij het patiëntendossier hoort. En dus ook eventuele telefoontjes plegen en brieven schrijven naar (huis)artsen. Wanneer een patiënt om de 30 minuten wordt gepland, wordt vaak 20-25 minuten behandeld en 5-10 minuten administratietijd gerekend. En dit kan per week verschillen, wat de fysiotherapeut nodig acht.

Wanneer een behandeling een groepsbehandeling wordt, is het mogelijk om juist een langere behandeltijd te krijgen. Dan is het mogelijk om 45-60 minuten behandeld te worden. Vaak wordt dit bij revalidatie gedaan.

Vergoedingen

In de aanvullende verzekering staat het aantal behandelingen vermeld dat vergoed wordt. Deze behandelingen willen dus niets zeggen over de behandelduur. Een groepsbehandeling van een uur kost één behandeling en een behandeling van 15-20 minuten kost ook één behandeling.

Het belangrijkste blijft natuurlijk dat je herstelt van je klachten. Of een fysiotherapeut daar 15 minuten of 45 minuten over doet, maakt niets uit voor het resultaat of de kosten.

Heb jij ook een behandeling nodig van de fysiotherapeut?

Heb jij ook een behandeling nodig van de fysiotherapeut? Maak dan een afspraak bij een fysiotherapeut in de buurt. De meeste praktijken hebben geen wachtlijst en kunnen je dus direct inplannen.

Meer lezen?

Bekijk het fysiotherapie blog »

© copyright 2021 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF