Online intake fysiotherapie nu vergoed door zorgverzekeraars
Zondag 22 maart 2020 om 15:05

Zorgverzekeraars Nederland en de Nederlandse Zorgautoriteit hebben besloten per direct de online intake bij fysiotherapiepraktijken te vergoeden vanuit de zorgverzekering. Dit betekent dat fysiotherapeuten een ‘(screening), intake en onderzoek’ mogen declareren bij de zorgverzekeraar van de patiënt. Dankzij de nieuwe regels kunnen, voor fysiotherapie verzekerde patiënten, zich tijdens de coronacrisis online laten helpen door een fysiotherapeut. Patiënten hoeven hierdoor niet naar de praktijk te komen.

Door de coronacrisis zien fysiotherapeuten het aantal afspraken in de praktijk teruglopen. Om besmettingsrisico te voorkomen hebben praktijken maatregelingen genomen en laten alleen nog maar de noodzakelijke zorg in de praktijk doorgaan voor patiënten die geen symptomen van het coronavirus vertonen.

Een online consult, ook wel 'zorg op afstand' genoemd, viel tot voorheen alleen onder de declarabele zorg als de patiënt al onder behandeling was bij de fysiotherapiepraktijk. Een online intake was hierdoor niet mogelijk omdat de intake in de praktijk moest plaatsvinden bij de fysiotherapeut. Door de nieuwe regels valt ook een online intake onder declarabele zorg.

Ontlasten van ziekenhuizen en huisartsenpraktijken

Voor ziekenhuizen en huisartsenpraktijken is het van groot belang dat de fysiotherapeutische zorg voor mensen met lichamelijke klachten zoveel mogelijk doorgang kan vinden. Dit om de ziekenhuizen en huisartsenpraktijken daar waar mogelijk te ontlasten.

Online intake

Om de online intake te vergemakkelijken heeft fysiotherapie website Hierhebikpijn.nl haar online fysiotherapie check gratis beschikbaar gesteld aan alle fysiotherapiepraktijken in Nederland. Praktijken kunnen de online fysiotherapie check met een paar muisklikken op hun website plaatsen en zo gebruiken als voorbereiding op een online intake.

Middels de fysiotherapie check worden de klachten van de patiënt alvast in kaart gebracht zodat de fysiotherapeut later tijdens het online consult de meest relevante informatie al voor zich heeft. Het gaat om een ingevuld screeningsformulier, de belangrijkste klachten van de patiënt, resultaten van het bewegingsonderzoek en specifieke zelftests, en een voorlopige uitslag met mogelijke aandoeningen. Dit om het online consult zo soepel en effectief mogelijk te laten verlopen.

Ingang van de regeling

De nieuwe uitzonderingsmaatregel voor 'zorg op afstand' gaat met terugwerkende kracht in vanaf 1 maart en zal actief blijven zolang de landelijke richtlijnen/adviezen van de overheid en het Rijksoverheid voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) van kracht zijn. Fysiotherapiepraktijken kunnen in ieder geval tot en met begin juni gratis gebruikmaken van de online fysiotherapie check van Hierhebikpijn.nl.

Meer informatie over de online intake is te vinden op deze pagina.


Meer lezen?

Bekijk het fysiotherapie blog »

© copyright 2020 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF