Fysiotherapie tijdens de coronacrisis
Woensdag 18 maart 2020 om 17:05

Nu ook Nederland getroffen wordt door het coronavirus is het advies van de overheid zo veel mogelijk thuis te blijven. Dit betekent echter niet je geen afspraak kunt maken met de fysiotherapeut. Fysiotherapie blijft toegankelijk voor een groot deel van de bevolking.

Veel fysiotherapiepraktijken blijven open tijdens de coronacrisis. Patiënten die niet besmet zijn met het virus zijn in specifieke gevallen nog welkom in de praktijk. De meeste patiënten worden zoveel mogelijk telefonisch of via een online consult geholpen. Er zijn verschillende oplossingen beschikbaar voor contact via een videoverbinding en veel fysiotherapeuten kunnen een online oefenprogramma aanbieden.

Afspraak maken voor fysiotherapie tijdens de coronacrisis

Om besmetting in de praktijk te voorkomen is het belangrijk dat je niet zomaar de praktijk binnenwandelt. Neem eerst contact op met de fysiotherapeut om een afspraak in te plannen en de mogelijkheden te bespreken.

Neem telefonisch of online via onze website contact op met de fysiotherapiepraktijk. Je kunt je afspraak bij de fysiotherapeut inplannen via onze website. De praktijk neemt vervolgens contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

Klik hier om een afspraak te maken of een vraag te stellen aan een fysiotherapeut »

Wanneer is er risico op besmetting?

Het Covid-19-virus (coronavirus) verspreidt zich vooral via de druppeltjes die kort in de lucht terechtkomen bij hoesten en niezen. Als je geen symptomen vertoont dan is er amper besmettingsgevaar. Door voorzorgsmaatregelen te nemen verminder je de kans op besmetting aanzienlijk.

Er is een risico op besmetting als je voldoet aan de volgende criteria:

  • Je bent in een risicogebied geweest óf bij iemand die het coronavirus heeft.
  • Je hebt koorts (38 graden of hoger).
  • Je hoest of ademt moeilijk.

Symptomen coronavirus

Verreweg de meeste patiënten hebben slechts milde griepachtige klachten. Je kunt daarbij koorts hebben, hoesten of moeilijk ademen. Bij bijna alle sterfgevallen waarover bericht wordt gaat het om oudere mensen of mensen die al ziek en kwetsbaar waren.

Wanneer actie ondernemen?
Blijf met milde klachten en/of koorts gewoon thuis. Bel alleen de huisarts als je steeds zieker wordt of moeilijker ademt. Als je ouder bent dan 70 of een chronische ziekte hebt dan is koorts met hoesten of moeilijk ademen genoeg om direct de huisarts te bellen.

Voorzorgsmaatregelingen

Probeer te voorkomen dat je het coronavirus krijgt of anderen kunt besmetten:

  • Was je handen een aantal keer per dag met zeep. Vooral als je contact met iemand gehad hebt of buiten bent geweest.
  • Nies en hoest in je elleboog. Doe schone kleren aan voordat je een fysiotherapeut bezoekt.
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze direct na gebruik weg.
  • Geef geen handen.

Online fysiotherapie check

Om je klachten te controleren alvorens je naar de fysiotherapeut gaat kun je de online fysiotherapie check doen. Geef aan waar je pijn hebt en beantwoord de vragen. Vervolgens krijg je een uitslag met aandoeningen waar je meer over kunt lezen. Indien nodig kun je de uitslag delen met een fysiotherapeut die de klachten met je kan bespreken alvorens je naar de praktijk komt.

Meer informatie over het coronavirus

Kijk voor meer informatie over het coronavirus op de website van het RIVM.

Meer lezen?

Bekijk het fysiotherapie blog »

© copyright 2020 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF