De online fysiotherapie intake
Informatie voor fysiotherapeuten

Zorgverzekeraars Nederland en de Nederlandse Zorgautoriteit hebben besloten dat de online fysiotherapie intake onder de declarabele zorg valt. De fysiotherapeutische screening, intake en onderzoek kunnen dus gewoon gedeclareerd worden bij de zorgverzekeraar. Dit betekent dat fysiotherapiepraktijken via een online consult nieuwe trajecten kunnen starten met patiënten, óók als er nog geen behandelrelatie is. Deze verruiming van de regels voor 'zorg op afstand' is ingevoerd tijdens de coronacrisis (COVID-19).

online contact fysiotherapie videoconsult

Starten met online intakes is voor de meeste fysiotherapeuten nieuw en onwennig. Om dit proces zo soepel mogelijk te laten verlopen hebben we de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet. Gebruik deze handleiding om eenvoudig te starten met het aanbieden van online intakes middels een videoconsult.

In dit artikel:

  • 1. Benodigdheden
  • 2. Voorbereiding van de online intake
  • 3. Online videoconsult
  • 4. Online behandeling
  • 5. Declaratie
  • 6. Samenvatting
  • 7. Het komt goed!

1. Benodigdheden

Om te kunnen starten met online videoconsults heb je een aantal dingen nodig.

Computer, laptop of tablet met internet
Vanzelfsprekend heb je een computer, laptop of tablet nodig met toegang tot internet. Videobellen met een smartphone is niet aan te raden, omdat het scherm van een telefoon te klein is om de patiënt goed te kunnen zien. Gelukkig hebben de meeste fysiotherapeuten thuis of in de praktijk al de beschikking over een van deze middelen.

Microfoon en webcam
Ook heb je voor videobellen een camera (webcam) en een microfoon nodig. In veel computers is dit tegenwoordig al standaard ingebouwd, maar indien nodig kun je deze producten ook los aanschaffen. Dit hoeft niet duur te zijn, al is het wel verstandig om te kiezen voor een webcam met goed beeld en een microfoon met goed geluid. We adviseren je een headset aan te schaffen. Dit is een koptelefoon met microfoon die telefonisten ook gebruiken. Zo kun je vrij bewegen zonder dat het geluid wegvalt en voorkom je dat het geluid gaat 'rondzingen'.

Afgesloten ruimte
Om de privacy van de patiënt te waarborgen dient het videoconsult plaats te vinden in een afgesloten ruimte waar geen andere mensen rondlopen. De patiënt moet er op kunnen vertrouwen dat het gevoerde gesprek veilig is. Bovendien wil je niet dat de patiënt met ontbloot bovenlijf voor de camera staat en dat er opeens iemand achter je langs loopt die mee kan kijken. Ga dus ook niet voor een raam zonder verduistering zitten. Probeer ook de achtergrond die in beeld is zo rustig en neutraal mogelijk te houden. Hiervoor zet je de webcam aan en kijk je even kritisch naar wat er allemaal in beeld is.

2. Voorbereiding van de online intake

Voor zowel de fysiotherapeut als de patiënt is een online intake even wennen. Omdat je geen fysiek contact hebt met de patiënt zal je onderzoek er een stuk anders uitzien. Ook zal het in het begin lastig zijn om de juiste vragen te stellen en 'testen op afstand' uit te voeren. Maar maak je geen zorgen, wij helpen je op weg.

Om het videoconsult zo soepel en effectief mogelijk te laten verlopen adviseren we je gebruik te maken van de online fysiotherapie check. De patiënt geeft hierbij al voor het consult aan waar de pijn zit en doorloopt vervolgens een uitgebreide vragenlijst bestaande uit een screening en specifieke vragen over de klachten.

Aan het einde van de check volgt een uitslag en kan de patiënt met één druk op de knop de uitgebreide rapportage met vragen, antwoorden en de uitslag delen met de fysiotherapeut. Deze patiëntenrapportage vormt straks de basis van jouw online intake waardoor je tijdens het videoconsult snel to the point kunt komen en dieper in kunt gaan op de klachten van de patiënt.

De patiëntenrapportage bevat de volgende onderdelen:

  • Een ingevuld screeningsformulier.
  • Informatie over het ontstaan en beloop van de klachten.
  • Informatie over de huidige klachten.
  • Resultaten van het bewegingsonderzoek.
  • Resultaten van specifieke zelftests.
  • Een samenvatting van de bevindingen.
  • Een voorlopige uitslag met mogelijke aandoeningen.

3. Online videoconsult

Er zijn verschillende aanbieders waarbij praktijken diensten voor het geven van videoconsults af kunnen nemen. We raden aan gebruik te maken van Physitrack, omdat zij zowel de online communicatie met de patiënt als een uitgebreide oplossing voor online oefeningen aanbieden. Alles in een beveiligde omgeving die voldoet aan de eisen van de AVG. Zo kun je na de online intake eenvoudig doorpakken en starten met de behandeling, allemaal in één online omgeving.

Screening
Het videoconsult begint meestal met de screening. Dankzij de patiëntenrapportage van de hierboven genoemde fysiotherapie check heb je alvast een ingevulde screening vragenlijst tot je beschikking. Neem deze door met de patiënt, vraag waar nodig door en controleer of de vragen begrepen en juist beantwoord zijn.

Anamnese
Als de screening geen aanleiding geeft de patiënt door te verwijzen naar de huisarts kun je verder naar de anamnese. Dit doe je gewoon zoals je dat in de praktijk ook gewend bent. Dankzij de patiëntenrapportage die je al in je bezit had kun je hier sneller to the point komen en doorvragen waar nodig.

Onderzoek
Het onderzoek is het lastigste deel van een online intake. Je kunt de patiënt immers niet aanraken waardoor je een deel van je testen niet kunt uitvoeren. Tijdens de fysiotherapie check heeft de patiënt al een aantal zelftests gedaan en aangegeven of deze de klachten provoceren. Gebruik deze informatie om het onderzoek te starten en vraag gerust enkele zelftests nog eens te herhalen. Specifieke tests zijn lastig in een online consult, maar wees creatief en deel je ervaringen en inzichten met je collega's.

Vergeet ook niet dat je al een heel eind kunt komen met een simpele inspectie, beoordeling van de houding en het testen van de actieve mobiliteit.

4. Online behandeling

Als de online intake aanleiding geeft om over te gaan tot behandeling, dan start je een behandeltraject. De behandeling zal voor het grootste deel bestaan uit het geven van adviezen en oefeningen die de patiënt zelf thuis uitvoert. Hiervoor is Physitrack een ideaal middel aangezien je daar een grote bibliotheek met oefenvideo's hebt die je samen kunt stellen tot een volwaardig oefenprogramma. Zo geef je de patiënt eenvoudig oefeningen mee.

Zoals je dat in de praktijk ook doet laat je de oefening (oefenvideo) zien en kijk je of de patiënt de oefening correct uitvoert. In vervolgbehandelingen kun je dit nogmaals controleren en de intensiteit, hoeveelheid en type oefeningen aanpassen op basis van de voortgang.

5. Declaratie

Het declareren van de online intake en behandelingen mag zoals je dat gewend bent voor reguliere zittingen. Een ‘(screening), intake en onderzoek’ kan gedeclareerd worden als er sprake is van een intake en onderzoek via een videoconsult. Een behandeling via een videoconsult breng je onder de noemer ‘individuele reguliere zitting’ in rekening. De gedeclareerde prestaties worden op dezelfde wijze geteld als één ‘tik’ per zitting in de basis- of aanvullende verzekering van de patiënt. Breng de patiënt hier ook van op de hoogte zodat er achteraf geen verwarring ontstaat.

6. Samenvatting

Hieronder een overzicht van de middelen die je kunt gebruiken om te starten met de online intake en behandeling.

Benodigdde materialen

  • Computer met internetverbinding
  • Webcam
  • Microfoon (of headset)
  • Afgesloten ruimte zonder andere mensen

Middelen voor de intake en behandeling

  • Online fysiotherapie check (als voorbereiding op het videoconsult).
  • Physitrack of een andere veilige manier van beeldbellen zoals Clickdoc, E-zorg, KPN zorgmessenger, Vtell/Vcare, Weseedo of Zaurus.

7. Het komt goed!

Het is niet erg als een videoconsult de eerste keer nog niet helemaal vlekkeloos verloopt. Het is voor zowel de patiënt als de fysiotherapeut even wennen, maar aldoende leert men. Help je collega's door ervaringen te delen zodat we met z'n allen ook op afstand de best mogelijke zorg kunnen bieden aan de patiënten die ons nodig hebben.


Deel dit artikel:


Gerelateerde onderwerpen

Informatie voor fysiotherapeuten

Bekijk hier alle onderwerpen.

online contact fysiotherapie videoconsult

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF