Fysiotherapie op afstand
Informatie voor fysiotherapeuten

Steeds meer fysiotherapiepraktijken bieden tegenwoordig ook 'fysiotherapie op afstand' aan. Intakes en behandelingen vinden dan online of via de telefoon plaats. Hoe kun je hier het beste invulling aan geven met je praktijk? In deze handleiding geven we je tips om fysiotherapie op afstand tot een succes te maken. Handig als behandelingen niet meer op de praktijk kunnen of mogen plaatsvinden. Maar ook ideaal voor mensen met weinig tijd of die, om wat voor reden dan ook, niet naar de praktijk kunnen komen.

fysiotherapie op afstand

Doorloop deze stappen om zo snel en zorgvuldig mogelijk over te schakelen naar fysiotherapie op afstand.

Inhoud:

  1. Aanpassingen website
  2. Continuïteit van afspraken en behandeltrajecten
  3. Communicatie naar patiënten
  4. Fysiotherapie op afstand
  5. Declaratie van fysiotherapie op afstand

1. Aanpassingen website

1a. Laat duidelijk zien dat je 'geopend' bent
Vanzelfsprekend is het verstandig bezoekers van je website te informeren over de nieuwe diensten die je aanbiedt. Geef aan dat intakes en behandelingen ook telefonisch of via een videoconsult kunnen plaatsvinden. Ben in het geval van bijvoorbeeld een coronacrisis terughoudend met uitingen als "Wij zijn deels gesloten", "Behandelingen zijn uitgesteld", etc. Dit heeft vooral tot gevolg dat patiënten denken dat ze niet meer bij je terecht kunnen. Maar ze kunnen natuurlijk nog wel bij je terecht!

Zorgverzekeraars Nederland en de Nederlandse Zorgautoriteit hebben besloten om fysiotherapie op afstand voor zowel de '(screening) intake-onderzoek' als de reguliere behandeling ook declarabel te maken.

1b. Verwijs naar de online check op je website
Plaats de online fysiotherapie check op jouw praktijkwebsite en verwijs nieuwe patiënten er vanaf de homepage naar door. Patiënten doorlopen de check vanuit jouw website en kunnen vervolgens een afspraak maken voor een (online of telefonische) intake. De gegevens uit de check worden eenvoudig gedeeld met de fysiotherapeut. In de check zijn specifieke tests verwerkt die het voor de therapeut eenvoudiger maken om een lichamelijk onderzoek op afstand uit te voeren.

De uitgebreide patiëntenrapportage die je via de check krijgt bevat de volgende onderdelen:

  • Een volledig ingevuld screeningsformulier
  • Uitgebreide informatie over de klachten
  • Resultaten van het bewegingsonderzoek
  • Specifieke zelftests
  • Een voorlopige uitslag met mogelijke aandoeningen

Als je de patiëntenrapportage ontvangen hebt, plan je een intake in de praktijk of op afstand in. Je kunt ook patiënten die al ingepland staan vragen alsnog even de fysiotherapie check te doorlopen zodat je de belangrijkste informatie alvast binnen hebt.

Na de check krijgt de patiënt de uitslag zelf ook te zien. Je kunt dit eventueel ook uitschakelen zodat de patiënt de uitslag niet te zien krijgt. Hou er wel rekening mee dat patiënten vaker terug zullen komen naar je website als ze weten dat ze een check kunnen doen die ook een uitslag geeft.

Instructies voor het plaatsen van de fysiotherapie check op je website vind je in het beheer van je account. Dit kan met een paar muisklikken. Mocht het niet lukken, dan helpen we je hier graag bij.

1c. Plaats extra patiënteninformatie op je website
Voeg extra patiënteninformatie toe op je website. Bezoekers van je website willen informatie over hun klacht en willen weten of jouw praktijk daarin gespecialiseerd is. Geef patiënten deze informatie. Dit zorgt voor vertrouwen bij de patiënt. Je kunt hiervoor onze kant-en-klare oplossing gebruiken in de vorm van de fysiotherapeutische encyclopedie.

Instructies voor het plaatsen van de fysiotherapeutische encyclopedie op je website vind je in het beheer van je account. Dit kan met een paar muisklikken. Mocht het niet lukken, dan helpen we je hier graag bij.

2. Continuïteit van afspraken en behandeltrajecten

2a. Laat afspraken en behandeltrajecten zoveel mogelijk doorgaan
Voor patiënten is het niet goed als de behandeling stil komt te staan. Geef dit ook aan bij de patiënt. Patiënten kunnen terughoudend zijn tegenover digitaal behandelen. Overtuig ze, dat het beter voor ze is. En geef aan wat de mogelijkheden hierin zijn. Zo kan de fysiotherapie gewoon doorgaan tijdens vakantie, als iemand aan huis is gekluisterd of kun je patiënten behandelen die niet in de buurt van de praktijk wonen.

Een behandeling op afstand is natuurlijk niet hetzelfde als een reguliere behandeling, maar voor de patiënt veel beter dan stilstand of achteruitgang. Laat trajecten dus gewoon doorlopen en blijf patiënten met dezelfde regelmaat zien. Evalueer de klachten, adviseer en geef online oefeningen mee. Dit kan eenvoudig via Physitrack. Plan ook gelijk een vervolgafspraak in zodat de continuïteit gewaarborgd blijft.

2b. Wees creatief
Bij fysiotherapie op afstand wordt een beroep gedaan op je creativiteit. Kun je die patiënt die wekelijks hands-on behandeld wordt misschien tijdelijk oefeningen geven? Krachtoefeningen, rekoefeningen, mobiliteitsoefeningen, met klinisch redeneren kom je een heel eind.

Kijk of de oefeningen correct gedaan worden via een videoconsult, corrigeer en pas de intensiteit aan. Voeg nieuwe oefeningen toe en geef deze als huiswerk op voor de komende week. En om te voorkomen dat patiënten te weinig beweging krijgen kun je ook samen naar alternatieven kijken voor sport en dagelijkse beweging. Om het jezelf makkelijker te maken, kun je al oefenprogramma’s vooraf maken voor bepaalde aandoeningen. Hier kun je dan per patiënt weer aanpassingen in maken.

3c. Houd je dossier bij
Net als bij een gewone behandeling of intake houd je natuurlijk het dossier bij. Wat betreft meetinstrumenten zul je ook creatief moeten zijn. Je hebt natuurlijk je vragenlijsten, maar er zijn misschien ook testen die je via een beeldverbinding zou kunnen laten uitvoeren.

3d. Oudere patiënten
Ben creatief met oudere patiënten die minder digitaal onderlegd zijn. Help ze hiermee ookal kost het meer tijd. Bedenk van te voren hoe je hiermee omgaat. Vraag je een mantelzorger te helpen of ga je andere middelen gebruiken?

3e. Chronische patiënten
Naast ouderen zijn ook patiënten met een chronische ziekte soms niet in staat om naar de praktijk te komen. Kijk dus serieus naar wat je voor deze patiëntengroep kunt betekenen.

3. Communicatie

Communiceer de nieuwe werkwijze
Laat patiënten weten dat er afspraken ingepland kunnen worden voor online behandeling. Bel, mail of gebruik je social media kanalen om patiënten op de hoogte te brengen. Informeer patiënten die al in behandeling zijn en plan afspraken in om ze eventueel online verder te behandelen of te adviseren.

4. Fysiotherapie op afstand

4a. Voorbereiding videoconsult
Bereid je videoconsult zeker in het begin goed voor. Zo geef je de patiënt het vertrouwen dat dit de juiste weg is. Bij online consults van lopende behandelingen kun je je prima voorbereiden met vragen, adviezen en oefeningen die je aan bod wilt laten komen.

Maak duidelijke afspraken met de patiënt over waar en hoelaat het videoconsult plaats gaat vinden. Stuur indien nodig een link. Voorkom dat je allebei eerst 10 minuten zit te stoeien met de computer voordat het lukt contact te krijgen.

Gebruik de antwoorden van de fysiotherapie check om je voor te bereiden bij nieuwe patiënten. Zo ga je efficiënt met je tijd om, weet je meer en voel je je een stuk zelfverzekerder.

4b. Technische materialen
Voor een videoconsult heb je het volgende nodig:

  • Een computer of tablet met internet.
  • Webcam, microfoon en geluid (deze zijn vaak al standaard ingebouwd in een computer of tablet). Gebruik eventueel een koptelefoon voor minder echo (of nog beter, een headset).

4c. Ruimte en opstelling
Hou rekening met de volgende punten:

  • Zorg dat je in een afgesloten ruimte zit waar niemand binnen komt lopen. Dit om de privacy van de patiënt te waarborgen.
  • Zorg voor voldoende licht in de ruimte. Laat het licht bij voorkeur van achter de camera komen.
  • Kijk van tevoren even goed naar het beeld dat de patiënt te zien krijgt. Zorg voor een rustige achtergrond, en als je vanuit huis werkt haal je eventuele foto's en rommel uit het beeld. Een neutrale achtergrond heeft de voorkeur.
  • Plaats je laptop of webcam op een verhoging, zodat patiënten niet van onder naar je kijken.

4d. Oefenmaterialen
Denk goed na over het oefenmateriaal dat je wil gebruiken en leg deze klaar zodat je oefeningen voor kunt doen. Wees creatief met spullen die de patiënt thuis heeft liggen. Gebruik bijvoorbeeld waterflessen als gewichtjes.

Geef patiënten eventueel de mogelijkheid een theraband of ander oefenmateriaal via de praktijk aan te schaffen. Of geef een website door waar ze het oefenmaterialen kunnen bestellen. Laat de patiënt niet zelf online zoeken. Geef duidelijk aan wat de patiënt nodig heeft en waar die het kan kopen. Zo wordt de stap om oefenmateriaal aan te schaffen minder groot.

4e. Het videoconsult
Het videoconsult begint niet veel anders dan dat je gewend bent bij een afspraak in de praktijk. Een gesprek met de patiënt kan immers prima via een beeldverbinding.

Het wordt echter lastiger als je moet gaan onderzoeken of behandelen. Hier komt je creativiteit goed van pas. Kijk naar de houding, doe een actief bewegingsonderzoek en gebruik de specifieke informatie en tests die je vanuit de fysiotherapie check hebt gekregen in je patiëntenraportage. Lees hier meer over de online intake.

Je kunt behandelingen vervolgen met het doornemen van eventuele huiswerkoefeningen. Beoordeel de uitvoering en corrigeer indien nodig. Gebruik Physitrack om nieuwe oefeningen aan te bieden of doe ze zelf voor. Neem net als in de praktijk de tijd om oefeningen goed aan te leren. Vraag patiënten om een kwartslag te draaien om de uitvoering vanuit verschillende hoeken te beoordelen.

Ben je gewend om in de praktijk flink te trainen met een patiënt? Doe dat dan ook gerust in een videoconsult. Hou er echter wel rekening mee dat je er niet bij bent om de patiënt op te vangen en hulp te verlenen. Dit betekent voor sommige patiënten dat je iets minder intensief traint. Probeer de oefeningen zo aan te bieden dat deze veilig uitgevoerd kunnen worden.

Gebruik anatomiemodellen en afbeeldingen om de patiënt meer klachteninzicht te geven. Verwijs eventueel naar de patiënteninformatie op je website zodat patiënten alles na het consult nog even terug kunnen lezen.

4f. Neem zelf voldoende rust
Videobellen is vermoeiend, zeker als je het nog niet vaak gedaan hebt. Houdt hier rekening mee en neem voldoende rust tussendoor.

5. Declaratie van fysiotherapie op afstand

Je mag patiënten fysiotherapie op afstand geven en deze zorg declareren bij de zorgverzekeraar. Dit geldt voor de screening, intake, onderzoek en behandeling.

5a. Welke code past bij welke digitale zitting?
Alle reguliere prestatiecodes zijn van toepassing. Dit betekent voor de intake (op afstand) code 1864 en 1870, alleen screening code 1850. Voor behandeling op afstand met een beeldverbinding geldt code 1000. Dit alles tegen het overeengekomen gecontracteerde tarief. De reguliere code voor een telefonische zitting is 1920.

  • 1850: screening
  • 1864: screening & intake & onderzoek
  • 1870: intake & onderzoek na verwijzing
  • 1000: zitting fysiotherapie
  • 1920: telefonische zitting fysiotherapie


5b. Gespecialiseerde codes
Ook de verbijzonderde fysiotherapie via een videoconsult is declarabel:

  • 1100: Individuele zitting kinderfysiotherapie
  • 1200: Individuele zitting manuele therapie
  • 1500: Individuele zitting oedeemfysiotherapie
  • 1600: Individuele zitting bekkenfysiotherapie
  • 1750: Individuele zitting psychosomatische fysiotherapie
  • 1775: Individuele zitting geriatriefysiotherapie

Tot slot

Begin je net met fysiotherapie op afstand, dobeer er van zal niet alles vanaf dag 1 even soepel verlopen. Aan de andere kant zullen er ook verrassend veel dingen goed gaan, word je creativiteit op de proef gesteld en ga je heel erg veel leren.


Deel dit artikel:


Gerelateerde onderwerpen

Informatie voor fysiotherapeuten

Bekijk hier alle onderwerpen.

fysiotherapie op afstand

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF