Verschillende soorten peesklachten
Woensdag 21 november 2018 om 15:00

Een spier zit met een stevige pees aan het bot vast. Als spieren kracht zetten, dan wordt het bot via de pees in de juiste richting getrokken. Zo kunnen we ons lichaam bewegen. Als er iets mis is met de pees, dan kan dit peesklachten geven.

Een pees kan op verschillende manieren klachten geven. We zetten een aantal peesklachten voor je op een rijtje.

Peesontsteking (tendinitis)

Bij een peesontsteking of tendinitis is de pees ontstoken. Een peesontsteking is vaak te herkennen aan typische klachten zoals pijn, warmte, roodheid en zwelling.

Tendinose

Bij tendinose is de pees in kwaliteit achteruit gegaan. Dit noemen we ook wel degeneratieve verandering. Dit gebeurt meestal doordat het lichaam ouder wordt. Soms kan tendinose ook op jongere leeftijd ontstaan. Tendinose geeft niet altijd klachten. Het kan dus aanwezig zijn zonder dat hier symptomen uit voort komen. Bij een tendinose is het risico op het ontstaan van peesklachten wel groter.

Tendinopathie
Het onderscheid tussen tendinitis en tendinose is vaak moeilijk vast te stellen. Daarom wordt tegenwoordig de term tendinopathie gebruikt voor alle peesproblemen. Tendinitis en tendinose worden nog wel vaak gebruikt door radiologen.

Tendinopathie kent verschillende stadiums. Tendinitis wordt gebruikt voor het eerste stadium van tendinopathie. Tendinose wil zeggen het laatste stadium van tendinopathie. Ook wel degeneratieve tendinopathie genoemd.

Peesruptuur (gescheurde pees)

Bij een peesruptuur is de pees gescheurd. Een pees kan gedeeltelijk of geheel gescheurd zijn. Bij een gedeeltelijk gescheurde pees lukt het nog wel het bot te bewegen. Wanneer de pees helemaal doorgescheurd is, dan is bewegen via de doorgescheurde pees niet meer mogelijk. De pees kan dan geen trekkracht van de spier meer overbrengen op het bot. Het is vaak nog wel mogelijk het bot via andere spieren te bewegen waarvan de pees nog intact is.

Behandeling van peesklachten

De behandeling van peesklachten vindt onder andere plaats bij de fysiotherapeut. De behandeling is afhankelijk van waar de peesklachten zitten en wat er met de pees aan de hand is. De meeste peesklachten worden zonder operatie behandeld. Bij een gescheurde pees, kan het nodig zijn om deze wel te opereren.


Deel dit artikel:


Meer lezen?

Bekijk het fysiotherapie blog »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF