Fysieke gevolgen van alcoholgebruik
Woensdag 4 oktober 2023 om 09:32

Alcohol, iedereen is er bekend mee, en hoewel een drankje op zijn tijd vaak als onschuldig wordt gezien, kan overmatig alcoholgebruik ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Verminderde fysieke en mentale prestaties zijn slechts enkele voorbeelden van de nadelige effecten die alcohol op het lichaam kan hebben. Dit artikel zal de lichamelijke gevolgen van alcohol onderzoeken, en kijken naar welke gevallen een opname in de afkickkliniek relevant kan zijn voor mensen die (pijn)klachten ervaren.

Lichamelijke gevolgen van overmatig alcoholgebruik

Alcohol beïnvloedt vrijwel elk orgaan in het lichaam en kan, bij langdurig en overmatig gebruik, leiden tot serieuze gezondheidsproblemen. Een paar voorbeelden van lichamelijke gevolgen zijn levercirrose, hoge bloeddruk, alvleesklierontsteking, maagontsteking een verzwakt immuunsysteem. Daarnaast kan regelmatig overmatig alcoholgebruik leiden tot alcoholafhankelijkheid, wat weer kan resulteren in onthoudingsverschijnselen zoals trillen, slapeloosheid, angst en depressie. 

Ontstaan van (pijn)klachten door alcohol

Door de negatieve invloed van alcohol op het lichaam kunnen er ook verschillende pijnklachten ontstaan. Bijvoorbeeld, ontstekingen in de gewrichten kunnen leiden tot spier- en gewrichtspijn, waarbij bewegen of zelfs rusten pijnlijk kan zijn. Daarnaast kan alcohol ervoor zorgen dat je eerder een ongelukje hebt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je je evenwicht verliest of je ergens aan stoot, wat (tijdelijk) ongemak kan veroorzaken.

Wanneer kan een afkickkliniek nuttig zijn?

Een afkickkliniek kan nuttig zijn voor mensen die worstelen met alcoholafhankelijkheid en steun nodig hebben om hun alcoholgebruik onder controle te krijgen. In een afkickkliniek krijgen patiënten medische en psychologische hulp om een alcoholvergiftiging en de bijbehorende (pijn)klachten te verminderen. Hulpverleners begeleiden patiënten door het ontgiftingsproces en zorgen ervoor dat de symptomen van ontwenning op een veilige manier worden behandeld. Daarnaast krijgen patiënten ook begeleiding bij het ontwikkelen van vaardigheden om blijvend te herstellen en een nuchter leven te leiden.

Pijnklachten door alcoholgebruik

Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot verschillende pijnklachten in het lichaam. Enkele veel voorkomende pijnklachten zijn hoofdpijn en migraine, wat vaak wordt veroorzaakt door de uitdroging die het gevolg is van alcoholconsumptie. Alcohol kan ook bijdragen aan maag- en darmklachten, wat kan leiden tot buikpijn, misselijkheid en braken. Bovendien kunnen de ontstekingsremmende eigenschappen van alcohol ervoor zorgen dat bestaande pijnlijke aandoeningen, zoals artritis of fibromyalgie, verergeren. Verder kan overmatig alcoholgebruik tot zenuwbeschadiging leiden, wat kan resulteren in een brandende, tintelende of stekende pijn in de ledematen, een aandoening die bekendstaat als perifere neuropathie.

Het is belangrijk om te beseffen dat het raadplegen van een arts of het overwegen van directe opname in een afkickkliniek cruciaal kan zijn voor het behandelen van pijnklachten en het aanpakken van overmatig alcoholgebruik. Door tijdig actie te ondernemen en de juiste ondersteuning te zoeken, kan men niet alleen de pijnklachten verminderen, maar ook mogelijke langetermijneffecten van alcohol op het lichaam en de algehele gezondheid voorkomen.


Deel dit artikel:


Meer lezen?

Bekijk het fysiotherapie blog »

© copyright 2023 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF