Pijn aan de binnenkant van de knie
Donderdag 21 maart 2019 om 14:17

Knieklachten behoren tot de meestvoorkomende klachten die we binnen de fysiotherapie tegenkomen. Met name sporters lopen regelmatig knieblessures op. Maar het hoeft zeker niet altijd sportgerelateerd te zijn. Vandaag kijken we naar de aandoeningen die pijn aan de binnenkant van de knie veroorzaken.

Aan de binnenkant van de knie bevinden zich verschillende structuren die pijn kunnen veroorzaken. Banden, kapsels, spieren, pezen, kraakbeen, de binnenste meniscus en slijmbeurzen kunnen tot uiteenlopende klachten aan de binnenzijde van de knie leiden.

Knieklachten aan de binnenzijde van de knie

Onderstaande knieklachten geven pijn aan de binnenkant van de knie.

Binnenste meniscus
Bij een acuut of degeneratief meniscusletsel is de meniscus aangedaan. De menisci zijn halvemaanvormige schijfjes die aan de binnenkant en de buitenkant van de knie zitten. Een probleem met de binnenste meniscus leidt tot pijn aan de binnenzijde van de knie.

Binnenste knieband
Aan de binnenkant van de knie bevindt zich de binnenste knieband. Deze knieband geeft stabiliteit aan het kniegewricht. De knieband kan beschadigd raken. Dit gebeurt meestal bij een ongeluk of val.

Pes anserinus syndroom
De pezen van drie bovenbeenspieren komen gemeenschappelijk samen aan de voor/binnenkant van de knie. We noemen dit de pes anserinus. Onder de pezen ligt een slijmbeurs. Dit is een glad/vochtig zakje dat er voor zorgt dat de pezen goed over andere structuren heen kunnen glijden. Als de pezen of de slijmbeurs aangedaan zijn, dan noemen we dit het pes anserinus syndroom.

Kraakbeen
De botten in het kniegwricht zijn bedekt met een glad laagje kraakbeen. Het kraakbeen zorgt ervoor dat de botdelen en de tussenliggende meniscus soepel over elkaar heen kunnen glijden. Kraakbeen kan in sommige gevallen beschadigen door een ongeluk of val. Echter ontstaan klachten aan het kraakbeen vooral als we ouder worden. We noemen dit knie artrose. Een andere aandoening van het kraakbeen is osteochondritis dissecans waarbij het kraakbeen en een stukje bot losraken van het gewrichtsoppervlak. Beide kraakbeenaandoeningen kunnen aan de zijde van de beschadiging knieklachten geven.

Doe de zelfcheck

Het is niet altijd makkelijk een onderscheid te maken tussen deze verschillende aandoeningen. Om een beter beeld te krijgen van de aandoeningen die ten grondslag kunnen liggen aan de pijn aan de binnenkant van de knie, kun je de fysiotherapie check doen. We stellen je een aantal vragen en geven je vervolgens een overzicht van aandoeningen die passen bij de klachten die je hebt. Stel je vraag vervolgens gerust aan een van onze fysiotherapeuten om snel van de klachten af te komen.

Meer lezen?

Bekijk het fysiotherapie blog »

© copyright 2019 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF