Het verschil tussen intern en extern impingement in de schouder
Maandag 20 november 2017 om 17:00

Als we spreken over 'impingement' in de schouder, dan bedoelen we dat er structuren in de schouder ingeklemd raken. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. We onderscheiden een 'intern' en een 'extern' impingement. In dit artikel leggen we uit wat het verschil is.

Het schoudergwricht bestaat uit een schouderkop en een schouderkom. Iets daarboven bevindt zich het schouderdak, dat voor het grootste deel bestaat uit het bot dat we acromion noemen.

Extern impingement

Het extern impingement staat ook wel bekend als het impingement syndroom. Bij een extern impingement raken structuren ingeklemd in de subacromiale ruimte. Dit is de ruimte die zich direct onder het acromion bevindt.

Structuren die in kunnen klemmen in de subacromiale ruimte zijn met name de pezen van verschillende schouderspieren die in de subacromiale ruimte liggen. Bij een extern impingement worden ze ingeklemd tussen de schouderkop en het acromion.

De pijn wordt meestal aan de bovenzijde en/of buitenzijde van de schouder gevoeld.
 

Intern impingement

Bij een intern impingement is er sprake van inklemming tussen de schouderkop en de schouderkom. De inklemming vindt vrijwel alleen plaats bij bepaalde bewegingen van de schouder zoals het bovenhands werpen.

De pijn wordt gevoeld aan de achterzijde van de schouder wanneer de arm zich in de uiterste werppositie bevindt.
 

Uw schouderklachten

Heeft u pijn in uw schouder die mogelijk veroorzaakt wordt door inklemming? Maak dan een afspraak bij uw fysiotherapeut. Deze kan een onderscheid maken tussen een intern en een extern impingement en u adviseren wat u het beste kunt doen om van de klachten af te komen.

Onze online fysiotherapie check kan u helpen een eerste inschatting te maken van uw schouderklachten.


Deel dit artikel:


Meer lezen?

Bekijk het fysiotherapie blog »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF