Stijve voeten als gevolg van vergroeiing van voetbotjes
Donderdag 24 augustus 2017 om 16:59

Stijve voeten kunnen ontstaan na een lange wandeling, flink sporten of nadat we ons verstapt hebben. Een andere oorzaak van stijve voeten vinden we bij een aandoening die we 'tarsale coalitie' noemen.

De voet is opgebouwd uit verschillende voetwordtelbeentjes. Dit zijn kleine botjes die in meer of mindere mate ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Dankzij deze kleine gewrichtjes kunnen onze voeten een hoop krachten en bewegingen opvangen en overdragen.

Bij een tarsale coaltitie zijn twee voetwortelbeentjes gedeeltelijk of helemaal aan elkaar gegroeid tot één groter botstuk. De botjes kunnen hierdoor niet meer (goed) ten opzichte van elkaar bewegen waardoor stijfheid in de voet ontstaat. De stijfheid gaat vaak gepaard met een vervelende pijn ter hoogte van het midden van de voet.

Mensen met platvoeten hebben een verhoogde kans op een tarsale coalitie. Ook het veelvuldig verzwikken van de enkel en reuma zijn risicofactoren voor het verkrijgen van deze aandoening.

Heeft u last van stijve voeten? Doe dan de fysiotherapie check of laat uw klachten onderzoeken door een fysiotherapeut bij u in de buurt.

Meer lezen?

Bekijk het fysiotherapie blog »

© copyright 2018 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF