Osteochondritis dissecans
Donderdag 15 juni 2017 om 09:47

Osteochondritis dissecans is een moeilijke term, maar betekent zoveel als het afbrokkelen van bot en kraakbeen. Vaak is het de knie waar dit plaatsvindt, maar ook andere gewrichten kunnen hiermee te maken krijgen.

Vaak zijn het jonge, sportende jongens die met deze aandoening te maken krijgen. Helaas ontspringen volwassenen niet altijd de dans. Over het algemeen kent osteochondritis dissecans een gunstiger verloop wanneer dit zich op jonge leeftijd voordoet, omdat bot en kraakbeen dan beter herstellen.

Het begint met afsterven van het bot dat net onder het kraakbeenoppervlak ligt. Later kan ook het kraakbeen losscheuren en er een corpus liberum of gewrichtsmuis ontstaan. Dit is een los stukje wat als het ware door het gewricht kan gaan rondzwerven. Klachten die hierbij horen zijn pijn, zwelling en bewegingsbeperking van de knie. In het geval van een corpus liberum kunnen er ook slotklachten optreden waarbij het gewricht (tijdelijk) helemaal niet meer kan bewegen.

De kunst is om de aandoening te ontdekken voordat er een stukje bot met kraakbeen volledig loslaat. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar erg belangrijk voor de behandeling en het herstel. Wanneer een stukje is losgelaten, dan zal een operatie de enige oplossing zijn.

Osteochondritis dissecans wordt vanaf vandaag ook uitgevraagd in onze fysiotherapie check.

Meer lezen?

Bekijk het fysiotherapie blog »

© copyright 2018 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF