Nieuwe aandoening van de onderarm toegevoegd
Vrijdag 23 december 2016 om 17:05

Twee weken geleden schreven we al over de pijnlijke onderarm. Vanaf vandaag kunnen we daar nog een aandoening aan toevoegen: het compartimentsyndroom. Dit is een minder bekende en gelukkig ook relatief zeldzame aandoening.

De onderarm bestaat uit drie compartimenten. Een compartiment is een groepje spieren dat samen met zenuwen en bloedvaten omgeven wordt door een stevig bindweefselvlies. Wanneer de druk binnen zo'n compartiment oploopt, dan kunnen er problemen ontstaan. Hierin vallen twee groepen te onderscheiden; het chronische en het acute compartimentsyndroom.

Een chronisch compartimentsyndroom kan bijvoorbeeld ontstaan doordat spieren (langdurig) te zwaar belast worden. De spieren zwellen, maar het bindweefselvlies rekt niet mee. Men kan dan pijn en krachtverlies ervaren, maar ook tintelingen kunnen voorkomen. Gelukkig verdwijnen deze klachten vaak door rust en aanpassing van activiteiten.

Het kan ook zo zijn dat een compartimentsyndroom ontstaat na een botbreuk of een operatie waarbij een bloeding is opgetreden. Dit is de acute vorm. Klachten die hierbij voor kunnen komen zijn ernstiger. Zo kan er sprake zijn van zichtbare zwelling van de onderarm en hand, hevige pijn, kracht- en gevoelsverlies en tintelingen. De klachten moeten direct medisch behandeld worden om de kans op afsterven van het weefsel in de onderarm te voorkomen.

Meer informatie over deze aandoening leest u in het artikel compartimentsyndroom van de onderarm. Hier wordt dieper ingegaan op de oorzaak, de symptomen en de behandeling.

Meer lezen?

Bekijk het fysiotherapie blog »

© copyright 2018 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF