Wat te doen bij lymfoedeem?
Donderdag 10 november 2016 om 16:50

Het lymfevaatstelsel is een stelsel van kanalen waardoorheen vocht vanuit de weefsels naar het bloedvatstelsel loopt. Een probleem met het lymfevaatstelsel kan tot ophoping van vocht in lichaamsdelen leiden. Dit noemen we lymfoedeem.

De verminderde afvloed van vocht kan aangeboren of een verworven aandoening zijn zoals na een behandeling wegens borstkanker. Ook na andere operaties, ongelukken of infecties kan lymfoedeem ontstaan.

Lymfoedeem kan tot verschillende klachten leiden. Pijn, tintelingen lokale vermoeidheid en berperkingen van de beweeglijkheid van gewrichten worden regelmatig gezien.

De behandeling van lymfoedeem begint bij bewegen. Door te bewegen spannen en ontspannen we de spieren in ons lichaam. Hierdoor wordt het vocht als het ware via de lymfevaten weggepompt.

Wanneer het vocht niet op de natuurlijke manier weggepompt wordt, kan een oedeemtherapeut uitkomst bieden. Aan de hand van verschillende technieken wordt het vocht alsnog afgevoerd waardoor de zwelling van het lichaamsdeel en de klachten afnemen.

De behandeling van een oedeemtherapeut wordt vergoed door de zorgverzekeraar mits u hiervoor aanvullend verzekerd bent. Zorg er daarom voor dat u oedeemtherapie in uw pakket heeft zitten.

Voor vragen over uw lichamelijke klachten kunt u altijd terecht op ons fysiotherapie forum. Uw vragen worden dagelijks gratis beantwoord door onze fysiotherapeuten.

Meer lezen?

Bekijk het fysiotherapie blog »

© copyright 2018 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF