6 veel voorkomende blessures aan je tenen
Maandag 24 juni 2024 om 18:08

Hoe klein ze ook zijn, je tenen kunnen voor behoorlijk vervelende klachten zorgen. Je hebt ze de hele dag door nodig voor balans en beweging, dus een blessure wil je natuurlijk voorkomen of zo snel mogelijk verhelpen. Maar welke kwaaltjes kan je eigenlijk allemaal hebben aan je tenen? In dit artikel bespreken we een paar veelvoorkomende klachten en hoe je deze het beste kunt behandelen.

1. Kalknagels

Kalknagels, ook wel schimmelnagels genoemd, ontstaan door een schimmelinfectie die de nagels aantast. De nagel wordt hierdoor dikker, broos en verkleurt vaak geel of wit. Hoewel kalknagels niet gevaarlijk zijn, kunnen ze wel pijnlijk zijn en zich verspreiden naar andere nagels. Een kalknagel behandeling is dus niet nodig, maar er zijn wel middelen, zoals medicinale crèmes, nagellak of medicatie voorgeschreven door een arts, die je kunnen helpen als je te veel last hebt.

2. Hallux Valgus

Hallux Valgus is een aandoening waarbij de grote teen scheef groeit, wat leidt tot een bult aan de basis van de teen. Deze bult kan pijnlijk worden en de tweede teen opzij duwen of zelfs overlappen. Hierdoor wordt het lastiger om schoenen te dragen. De oorzaak is vaak genetisch, maar strakke schoenen kunnen het probleem verergeren. Eventuele behandeling is het dragen van bredere schoenen, het gebruik van inlegzooltjes en in ernstige gevallen een operatie.

3. Blaren

De meest bekende blessures aan je tenen zijn blaren, iets waar waarschijnlijk iedereen wel eens last van heeft gehad. Blaren ontstaan door wrijving en druk op de huid, bijvoorbeeld door slecht passende schoenen. Om blaren te behandelen, kun je het beste de huid schoonmaken en een pleister of verband aanbrengen om verdere irritatie te voorkomen. Prik een blaar niet door, want dit kan infecties veroorzaken. Het dragen van goed passende en ingelopen schoenen helpt blaren te voorkomen.

4. Hamerteen

Een hamerteen, ook wel klauwteen genoemd, is een misvorming waarbij een teen abnormaal gebogen staat. Dit kan voorkomen bij elke teen, behalve de grote teen. De oorzaak is vaak dat de trek- en buigspieren van de tenen niet in balans zijn, wat kan komen door ouderdom of een (oude) blessure. De pijnklachten kunnen vaak verminderd worden door goed passende schoenen met voldoende ruimte voor de tenen, vaak wordt pas in ernstige gevallen overgegaan tot operatie.

5. Morton’s Neuroom

Morton’s Neuroom is een pijnlijke aandoening die ontstaat door verdikking van het weefsel rondom een zenuw tussen de derde en vierde teen. Dit kan leiden tot scherpe, brandende pijn of een gevoel van een knobbeltje in de bal van de voet. Strakke schoenen en hoge hakken verergeren de symptomen. Om er vanaf te komen kan het helpen om ruime, comfortabele schoenen of steunzolen te dragen. In sommige gevallen is een chirurgische ingreep nodig.

6. Ingegroeide Teennagel

Een ingegroeide teennagel ontstaat wanneer de nagelrand in de huid groeit, wat pijn, roodheid en zwelling veroorzaakt. De oorzaak ligt vaak in het verkeerd knippen van de nagels, strakke schoenen of een verwonding. Behandeling kan bestaan uit het weken van de voet, zorgvuldig knippen van de nagel of het dragen van open schoenen. In ernstige gevallen kan een arts de nagel (deels) verwijderen.

Draag de juiste schoenen

Veel van bovenstaande problemen ontstaan door het dragen van slecht passende schoenen. Zorg er daarom voor dat je schoenen goed inloopt en goede sokken draagt. Bovendien is het verstandig om een afspraak te maken bij een medische pedicure of een fysiotherapeut te raadplegen als je last hebt van een van deze blessures.


Deel dit artikel:


Meer lezen?

Bekijk het fysiotherapie blog »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF