Voorkom valpartijen. Zo loop je als het buiten glad is.
Vrijdag 29 december 2023 om 10:47

Als het buiten gesneeuwd en gevroren heeft, ziet de wereld er prachtig uit. Een mooi moment om er op uit te gaan voor een winterse wandeling of om lekker te sleeën met de kinderen. Ook als je hier niet van houdt, dan zal je vaak toch nog een keer naar buiten moeten. Al is het maar om de post uit te halen of boodschappen te doen. Maar deze winterse pracht gaat ook gepaard met verraderlijke gladheid. En op een uitglijder zit natuurlijk niemand te wachten.

Valpartijen door gladheid

Iedere keer als het glad is buiten, dan stijgt het aantal valpartijen. Deze wisselen van een pijnlijke blauwe plek tot ernstige blessures en botbreuken. Vooral ouderen lopen een verhoogd risico op het breken van een bot door zo’n val. Naarmate je ouder wordt, vermindert namelijk de sterkte van de botten. 

Zo verklein je het risico op valpartijen

Om het risico op valpartijen te verkleinen zijn er een aantal dingen om op te letten:

  • Trek de juiste schoenen aan. Draag schoenen met een goede grip. De schoenen moeten een grof profiel hebben en natuurlijk niet versleten zijn aan de onderkant. Trek bijvoorbeeld winterlaarzen met een anti-slip zool aan. Draag geen schoenen met hoge hakken of gladde zolen.
  • Pas je looptempo aan. Loop langzamer en voorzichtiger dan je normaal zou doen. Zet ook kleinere passen en plaats het lichaamszwaartepunt boven je voorste voet. Neem hierbij een voorbeeld aan de pinguïn (zie afbeelding). Door te rennen of te haasten vergroot je juist de kans op uitglijden.
  • Let op waar je je voeten neerzet. Probeer plekken waar veel sneeuw of ijs ligt te vermijden. Kies zoveel mogelijk voor een schoongeveegd en gestrooid pad. Kijk uit voor donkere plekken en plaatsen waar de sneeuw is samengeperst, deze zijn vaak spekglad. Ook onder een sneeuwlaag kunnen gladde plekken verborgen liggen.
  • Houd je balans. Loop ontspannen. Gebruik eventueel een (wandel)stok of paraplu om je evenwicht te bewaren, maar zorg dat deze niet wegglijdt.

Vergeet niet te genieten!

Wees voorzichtig als je naar buiten gaat als het glad is. Kijk goed waar je loopt en haast je vooral niet. Neem geen onnodige risico’s, maar vergeet ook niet te genieten. Voor je het weet is dat winterse landschap weer verdwenen. 


Deel dit artikel:


Meer lezen?

Bekijk het fysiotherapie blog »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF