Pijn aan de biceps
Vrijdag 13 maart 2020 om 10:50

De biceps is de grote spier van de bovenarm. De spier staat ook wel bekend als de de spier die je toont als je je spierballen laat zien. Pijn aan de biceps kan velen oorzaken hebben. Daarom hebben we de belangrijkste oorzaken voor je op een rijtje gezet.

Wat de biceps een bijzondere spier maakt, is dat deze over meerdere gewrichten loopt. Hij zit namelijk via twee verschillende pezen vast aan de schouder, loopt dan over het schoudergewricht, verder over de bovenarm en de elleboog, om vervolgens op de onderarm aan te hechten. Zowel het schoudergewricht als het ellebooggewricht worden dus door de spier bewogen.

Als we het over pijn afkomstig van de biceps hebben, dan kan deze pijn in de elleboogregio gevoeld worden, in de bovenarm zelf of in de schouder. Om de verschillende klachten van elkaar te onderscheiden hebben we deze in drie groepen verdeeld.

Onderverdeling van biceps klachten


Pijn vanuit de spier zelf
Als de pijn vanuit de biceps spier zelf afkomstig is dan kan dit bijvoorbeeld gaan om een eenvoudige spierpijn. Spierpijn in de bovenarm treedt op nadat de spier kortgeleden flink belast is, zoals bij het sporten of het sjouwen met zware voorwerpen.

Als de pijn scherper van aard is en de klachten in één keer ontstaan zijn bij een te grote belasting, dan kan er sprake zijn van een scheur in de biceps. Dit komt echter vrij weinig voor.

Pijn in het bovenste gedeelte van de biceps
Pijn die zich in het bovenste gedeelte van de biceps bevindt staat ook wel bekend als proximaal biceps letsel. Hierbij gaat het meestal om een probleem met een van de pezen die vanuit de biceps naar de schouder toe lopen. We maken hierbij een onderscheid tussen:

  • Biceps tendinopathie (tendinitis), waarbij de kwaliteit van de pees is verminderd.
  • Instabiliteit van de bicepspees (subluxatie en dislocatie), waarbij de lange pees van de biceps uit de groeve waar hij doorheen loopt schuift.
  • Bicepspees ruptuur, waarbij de pees is afgescheurd.


Pijn in het onderste gedeelte van de biceps
Pijn afkomstig van het onderste gedeelte van de biceps wijst over het algemeen op een probleem met de pees aan het onderste deel van de spier. We spreken in dit geval over distaal biceps letsel. Problemen in het onderste deel van de biceps kunnen duiden op:

  • Biceps tendinopathie (tendinitis), waarbij de kwaliteit van de pees is verminderd.
  • Biceps ruptuur, waarbij de pees is afgescheurd.

Behandeling

De behandeling van bicepsklachten is sterk afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Een eenvoudige spierpijn hoeft niet behandeld te worden en is met een aantal dagen rust verdwenen. Een ruptuur en problemen met de pezen vereisen echter professionele hulp. De fysiotherapeut kan hierbij helpen.

Zelfcheck biceps pijn

Wil je meer weten over je bicepsklachten? Doe dan de online fysiotherapie check.

Meer lezen?

Bekijk het fysiotherapie blog »

© copyright 2020 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF