Steunkousen ter ondersteuning
Maandag 17 februari 2020 om 11:18

Veel mensen maken gebruik van steunkousen, en dat is niet zonder reden. Steunkousen, ook wel compressiekousen genoemd, kunnen verlichting geven bij lichamelijke klachten en ondersteunen het bloedvatensysteem.

Ze zijn in allerlei vormen en maten verkrijgbaar, en kunnen variëren van kniekous tot aan steunpanty. Steunkousen kunnen therapeutisch worden ingezet, maar kunnen ook de nodige ondersteuning bieden bij sport, op het werk en tijdens lange reizen.

Meer dan therapeutisch

Medische of therapeutische kousen worden vaak gedragen bij spataderen, krampen of bij rusteloze benen. Vaak wordt gedacht dat steunkousen alleen met medische of therapeutische doeleinden worden gebruikt, maar niets is minder waar. Naast de medische kousen zijn er ook ‘gewone’ steunkousen verkrijgbaar. Deze kousen kunnen onder andere helpen bij het voorkomen van spataderen. Ze kunnen ook ondersteuning bieden als je veel staat tijdens je werk, zoals in de verpleging of in de horeca.

Bovendien kunnen steunkousen helpen de bloedcirculatie in de benen te verbeteren, wat heel fijn kan zijn tijdens reizen waar je lang moet zitten, of als je als je vaak last hebt van vermoeide en zware benen. Bij het sporten wordt ook vaak gebruik gemaakt van steunkousen. De speciale sportcompressiekousen zorgen voor een verbeterde bloedsomloop, waardoor je meer energie krijgt en je benen minder snel zullen verzuren.

Drukklasse

Steunkousen zijn verkrijgbaar in verschillende drukklassen. De eerste klasse is vooral bedoeld voor verlichting en ondersteuning – deze klasse is onder andere geschikt voor mensen met een staand beroep of voor bij lange reizen.

De klassen twee tot vier zijn therapeutisch. Om steunkousen met deze klasse te kunnen kopen heb je een verwijzing nodig van je huisarts. Medische steunkousen van klasse 2 of hoger mogen in ieder geval niet ’s nachts gedragen worden. Omdat je dan over het algemeen in horizontale positie ligt, is de druk op de benen sowieso al minder en is er geen extra compressie meer nodig.

Steunkousen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, en lijken in de meeste gevallen op gewone sokken. Van wandelsokken tot steunpanty’s, en van bonte kleuren tot zwart: er is voor iedere gelegenheid wel een passende steunkous.


Meer lezen?

Bekijk het fysiotherapie blog »

© copyright 2020 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF