Wat is 'weke delen reuma'?
Donderdag 10 oktober 2019 om 18:28

Weke delen reuma is een andere benaming voor een reumatische aandoening die we 'fibromyalgie' noemen. Iemand met weke delen reuma heeft chronische pijn in spieren en bindweefsel.

Weke delen reuma is een iets wat verouderde benaming voor deze aandoening. Daarom spreken specialisten tegenwoordig liever over fibromyalgie, of afgekort FM. Letterlijk betekent dit 'pijn in bindweefsel en spieren'.

Welke symptomen heeft iemand met weke delen reuma?

Patiënten met weke delen reuma hebben naast chronische pijn vaak last van stijve gewrichten, zijn veel moe en hebben moeite met slapen. Het klachtenbeeld is erg wisselvallig. Zo kun je op het ene moment veel last van je klachten hebben, en op het andere moment minder.

Hoe wordt de diagnose weke delen reuma gesteld?

Het lastige van weke delen reuma is dat er in het lichaam geen afwijkingen gevonden worden. De spieren en het bindweefsel zien er gewoon normaal uit. Dit maakt het stellen van een diagnose lastig. Ook leidt dit niet zelden tot onbegrip, bij zorgverleners, maar ook in de directe omgeving van de patiënt.

De diagnose wordt tegenwoordig gesteld op basis van het algehele klachtenbeeld, de pijnlocaties en de duur van de klachten. In veruit de meeste gevallen loopt de patiënt al jaren met onbegrepen klachten rond.

Met de fysiotherapie check kun je een eerste indicatie krijgen van je klachten en onderzoeken of je klachtenbeeld lijkt op het beeld dat we van weke delen reuma kennen.

Hoe wordt weke delen reuma behandeld?

Er is geen bewezen behandeling voor weke delen reuma. Dit betekent echter niet dat er niets aan te doen is. De pijn wordt over het algemeen verlicht met medicatie. En door een juiste balans tussen bewegen en rust kunnen de klachten verminderen. Doel van de behandeling is dan ook vaak de kwaliteit van leven te verhogen. Bij de fysiotherapeut kun je hier professionele begeleiding voor krijgen.

Meer lezen?

Bekijk het fysiotherapie blog »

© copyright 2020 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF