Zorgverzekering in 2020: wat gaat hier precies aan veranderen?
Dinsdag 13 augustus 2019 om 08:32

Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen: het veranderen van je zorgverzekering. Elk jaar weer wordt er gegoocheld met de premies en de verschillende dekkingen.

Uiteraard zou je bijna zeggen, verandert de zorgverzekering 2020 ook. Zo zal de premie wellicht gaan stijgen en ook volgend jaar zullen de dekkingen en de verschillende voorwaarden uit zowel de basisverzekering als de aanvullende verzekering weer anders zijn.

De goedkoopste of de beste dekking

Vanaf half november van dit jaar is het mogelijk de verschillende zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Doe dit wel. De inhoud van de basispakketten is bij alle zorgverzekeraars gelijk, terwijl de prijzen behoorlijk verschillen. Door te vergelijken weet je dat je de goedkoopste zorgverzekering afsluit. En zo wordt zorgverzekering afsluiten een jaarlijks terugkerend fenomeen. Overigens hoef je niet per se voor de goedkoopste te kiezen, je kunt ook de voorkeur geven aan de verzekering met de beste dekking.

Geen wijzigingen in het bedrag voor het eigen risico?

Het afsluiten van de juiste zorgverzekering is echt maatwerk. Heb je aan alleen een basisverzekering genoeg of is een aanvullende verzekering noodzakelijk? Door te filteren, te zoeken en te vergelijken komt altijd de voor jou beste zorgverzekering uit de bus. Overigens kan nu nog niets gezegd worden over de veranderingen die in 2020 doorgevoerd worden. De verwachting is wel dat het bedrag voor eigen risico hetzelfde blijft, 385 euro. Dit omdat het bedrag ook de afgelopen drie jaar steeds gehandhaafd bleef.

Binnenkort duidelijkheid over de te betalen premie

Ook in 2020 zal de zorgtoeslag mensen weer financieel helpen. Heb je een laag inkomen, dan kom je in aanmerking voor een toeslag. Hoe hoog de zorgtoeslag is volgend jaar, is nog niet bekend. Dat de premies volgend jaar wel zullen stijgen, staat zo goed als vast. Een dezer maanden zullen de zorgverzekeraars hun premie voor 2020 bekend maken. Ook voor 2020 zullen de zorgverzekeraar weer nieuwe afspraken maken met ziekenhuizen over het vergoeden van de zorg. En dus bestaat ook de kans dat de zorgaanbieders waarmee je nu zaken doet, straks vervangen zullen worden omdat er een contract met een andere verzekeraar is afgesloten. Dit betekent concreet dat je wellicht niet meer naar je favoriete ziekenhuis of arts kunt gaan. Let dus op bij je zorgverzekeraar met welke zorgaanbieders jouw verzekeraar in 2020 zaken gaat doen. Door de polissenvormen bepaal je zelf bij hoeveel zorgaanbieders je terecht kunt.

Meer lezen?

Bekijk het fysiotherapie blog »

© copyright 2020 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF