Rode wijn belangrijke uitlokker van migraineaanvallen
Donderdag 20 december 2018 om 15:20

Rode wijn blijkt een belangrijke factor te zijn in het uitlokken van migraineaanvallen. Dit blijkt uit een onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum. Het onderzoek werd gehouden onder ruim 2000 migrainepatiënten.

In het grootschalige onderzoek werd voor het eerst gevraagd naar het effect van verschillende alcoholische dranken op migraineaanvallen. Er waren al vermoedens dat alcohol en migraine niet goed samengaan.

Alcohol

Ruim 1 op de 3 patiënten met migraine geeft aan dat alcohol een belangrijke uitlokker is van aanvallen. Een kwart van de migrainepatiënten drinkt daarom überhaupt geen alcohol meer.

Aan patiënten die aangaven dat alcohol hoofdpijnaanvallen uitlokt, werd gevraagd om welke drank het ging. Ongeveer 80 procent gaf aan dat rode wijn de boosdoener was. Volgens de onderzoekers is het onwaarschijnlijk dat het hier om hoofdpijn van een kater gaat. Een kater komt namelijk pas de volgende ochtend opzetten, terwijl een migraineaanval binnen een paar uur optreedt.

Neuroloog Gisela Terwindt krijgt vaak de vraag wat het effect van alcohol op migraine is. Zeker rond de feestdagen. Voor sommige migrainepatiënten zou het verstandig kunnen zijn geen rode wijn te drinken. Maar rode wijn lokt niet bij iedereen altijd een aanval uit. Mogelijk gaat het dus om een combinatie van uitlokkende factoren.

Publicatie van het onderzoek

Voor het onderzoek werd door 2197 migrainepatiënten een vragenlijst ingevuld. De resultaten van het onderzoek worden beschreven in het European Journal of Neurology.

Meer lezen?

Bekijk het fysiotherapie blog »

© copyright 2019 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF