Patiënt belt het liefst om een afspraak te maken
Woensdag 14 maart 2018 om 07:00

Dat patiënten hun zoektocht naar een goede fysiotherapiepraktijk meestal online starten is voor velen geen verrassing meer. Maar als de patiënt eenmaal een geschikte praktijk gevonden heeft, hoe plant deze dan het liefst een afspraak in?

Uit onderzoek van Hierhebikpijn.nl blijkt dat 1 op de 5 patiënten graag online een afspraak inplant bij een fysiotherapiepraktijk. Ondanks dat deze manier van inplannen van een afspraak aan populariteit wint, kiest de meerderheid van de patiënten er nog steeds voor te bellen met de praktijk om een afspraak te maken.

Telefonisch, online of langsgaan bij de praktijk?

Aan de deelnemers van het onderzoek werd gevraagd op welke manier zij het liefst hun afspraak bij de fysiotherapeut wilden maken. Een meerderheid van 51% gaf aan het liefst telefonisch een afspraak te willen maken.

21% van de patiënten verkoos het online maken van een afspraak vóór andere manieren om een afspraak te maken. Onder het online maken van een afspraak vallen afspraken die via e-mail, contactformulieren of speciale afsprakenformulieren tot stand komen.

Langsgaan bij een fysiotherapiepraktijk om een afspraak te maken aan de balie had voor 11% van de patiënten de voorkeur. 18% van de patiënten had geen voorkeur en kiest gewoon de methode die aangeboden wordt.

Tabel 1. Hoe maakt u het liefst een afspraak met een fysiotherapeut?

Leeftijd & geslacht

Als we naar de leeftijd kijken, dan zien we duidelijk dat patiënten onder de 40 jaar veel vaker kiezen voor het online maken van een afspraak. Maar liefst 26% geeft hier de voorkeur aan tegenover slechts 7% van de zestigplussers.

Zestigplussers kiezen gemiddeld veel vaker voor het maken van een afspraak door zelf langs te gaan bij de praktijk. 24% van de zestigplussers maakt op deze manier een afspraak tegenover 7% van de patiënten onder de 40 jaar. Langsgaan bij de praktijk is voor hen de minst aantrekkelijke manier om een afspraak in te plannen. De telefonische route is onder alle leeftijdsgroepen favoriet.

Tabel 2. Hoe maakt u het liefst een afspraak met een fysiotherapeut? Percentage per leeftijdscategorie.

Geslacht
Opvallend is dat mannen er twee keer vaker dan vrouwen voor kiezen langs te gaan om een afspraak te maken. Vrouwen kiezen daarentegen net iets vaker voor het maken van een afspraak online of via de telefoon.

Tabel 3. Hoe maakt u het liefst een afspraak met een fysiotherapeut? Percentage per geslacht.

Een beller is sneller

Het bellen van een praktijk is over het algemeen nog steeds de snelste manier om een afspraak in te plannen bij de fysiotherapeut. Daar waar in een telefoongesprek gelijk een afspraak ingepland kan worden, betekent het online maken van een afspraak soms dat er nog even op en neer gemaild moet worden voordat de afspraak definitief is.

Online een afspraak maken
Het maken van een online afspraak is in dit onderzoek niet verder uitgesplitst in alle mogelijkheden. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden zoals e-mail, een contactformulier of het direct zelf inplannen van een afspraak via een agendasysteem. Deze laatste oplossing wordt nog niet veel toegepast binnen de fysiotherapie. De reden hiervoor is mogelijk dat therapeuten graag de baas over hun eigen agenda willen blijven en omdat de patiënt niet altijd zelf weet bij welke fysiotherapeut hij het beste ingepland kan worden voor de behandeling van zijn klachten.

Gezien het feit dat de jongere populatie een steeds grotere voorkeur heeft voor het online maken van een afspraak, is het voor fysiotherapieprakijken aan te raden hun dienstverlening hierop in te richten.

Resultaten per provincie

In alle provincies is het telefonisch maken van een afspraak de meest geliefde methode. Er zijn echter wel verschillen in de aantallen.

Tabel 4. Hoe maakt u het liefst een afspraak met een fysiotherapeut? Resultaten per provincie. Drenthe (DR), Flevoland (FL), Friesland (FR), Gelderland (GD), Groningen (GR), Limburg (LB), Noord-Brabant (NB), Noord-Holland (NH), Overijssel (OV), Utrecht (UT), Zuid-Holland (ZH) & Zeeland (ZL).

Telefonische afspraak
Vergeleken met andere provincies bellen in Zeeland verreweg de meeste patiënten voor een afspraak (61%). In Flevoland is dit 'slechts' 48%, waarmee de provincie het laagste percentage telefonische afspraken kent.

Voorkeur telefonische afspraak (op volgorde van populariteit):
1. Zeeland (60,6%)
2. Drenthe (56,9%)
3. Overijssel (56,1%)
4. Gelderland (55,2%)
5. Limburg (51,8%)
6. Groningen (50,9%)
7. Zuid-Holland (50,6%)
8. Friesland (49,0%)
9. Utrecht (48,8%)
10. Noord-Brabant (48,6%)
11. Noord-Holland (48,3%)
12. Flevoland (47,6%)

Online een afspraak maken
Het online maken van een afspraak wordt in de provincie Utrecht met 29% het vaakst gekozen van alle provincies. In Zeeland is deze methode het minst populair. Slechts 9% van de patiënten in Zeeland geeft de voorkeur aan het online maken van een afspraak.

Voorkeur online afspraak (op volgorde van populariteit):
1. Utrecht (29,1%)
2. Noord-Holland (23,6%)
3. Zuid-Holland (23,2%)
4. Groningen (22,8%)
5. Noord-Brabant (20,0%)
6. Gelderland (19,5%)
7. Drenthe (17,6%)
8. Overijssel (17,1%)
9. Limburg (15,7%)
10. Flevoland (14,3%)
11. Friesland (12,2%)
12. Zeeland (9,1%)

Langsgaan bij de praktijk
Langsgaan bij de praktijk om een afspraak te maken is voor patiënten in de provincies Drenthe en Utrecht geen populaire manier om een afspraak te maken. Slechts 2% vindt dit een interessante optie. In Flevoland kiest men hier juist wel graag voor. Maar liefst 1 op de 4 patiënten in Flevoland vindt langsgaan bij de praktijk een prettige manier om een afspraak te maken.

Voorkeur langsgaan bij de praktijk (op volgorde van populariteit):
1. Flevoland (23,8%)
2. Limburg (16,9%)
3. Noord-Holland (14,4%)
4. Friesland (14,3%)
5. Groningen (10,5%)
6. Noord-Brabant (10,3%)
7. Zuid-Holland (10,3%)
8. Overijssel (9,8%)
9. Zeeland (9,1%)
10. Gelderland (8,4%)
11. Utrecht (2,3%)
12. Drenthe (2,0%)

Hierhebikpijn.nl

Op Hierhebikpijn.nl kunnen patiënten een afspraak maken met een fysiotherapeut voor professionele fysiotherapeutische hulp. Om de patiënt zo goed mogelijk te helpen bij het maken van een afspraak worden alle inplanningsmogelijkheden uit bovenstaand onderzoek aangeboden.

Het onderzoek werd gehouden onder 1208 deelnemers.


Deel dit artikel:


Meer lezen?

Bekijk het fysiotherapie blog »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF