Pijn in je buik? Dit zijn de mogelijke oorzaken
Vrijdag 7 juni 2024 om 11:16

Buikpijn is een veelvoorkomende klacht waar iedereen wel eens last van heeft. Het kan variëren van een licht ongemak en last van winderigheid, tot een hevige pijn die je dagelijks leven negatief beïnvloed. Maar wat veroorzaakt deze pijn nu eigenlijk? Hieronder bespreken we enkele van de meest voorkomende oorzaken van buikpijn. Door ze stuk voor stuk af te gaan kun je hopelijk achterhalen waar jouw ongemak vandaan komt.

1. Problemen met je spijsvertering


Dyspepsie

Dyspepsie, ook wel bekend als indigestie, is een van de meest voorkomende oorzaken van buikpijn. Het wordt vaak gekenmerkt door een vol of opgeblazen gevoel, maagzuur en soms misselijkheid. Het eten van te veel of te snel, vet of gekruid voedsel kan deze symptomen verergeren.

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

PDS is een chronische aandoening die buikpijn, opgeblazen gevoel, en veranderingen in de stoelgang (zoals diarree of obstipatie) veroorzaakt. Stress en bepaalde voedingsmiddelen kunnen de symptomen verergeren. PDS is eigenlijk een verzamelnaam voor buik en darmklachten, zonder aantoonbare oorzaak. Mocht je hier last van hebben kun je overwegen om eens zelf een darmonderzoek uit te voeren. Zo kom je mogelijk toch achter de reden van je klachten en kun je er iets aan doen.

Gastritis

Gastritis is een ontsteking van het maagslijmvlies en kan worden veroorzaakt door infecties, overmatig alcoholgebruik, langdurig gebruik van NSAID's (zoals ibuprofen), en bepaalde auto-immuunziekten.

2. Een mogelijke infectie


Gastro-enteritis

Gastro-enteritis, vaak aangeduid als buikgriep, wordt veroorzaakt door virale of bacteriële infecties. Symptomen zijn onder andere buikpijn, diarree, braken en koorts. Het is meestal van korte duur, maar kan zeer ongemakkelijk zijn.

Urineweginfectie (UTI)

Een UTI kan pijn in de onderbuik veroorzaken, samen met een branderig gevoel bij het plassen, frequent urineren en troebele urine. Indien onbehandeld, kan een UTI zich uitbreiden naar de nieren en ernstigere complicaties veroorzaken.

3. Gynaecologische oorzaken


Menstruatiepijn

Veel vrouwen ervaren buikpijn tijdens hun menstruatiecyclus. Deze pijn kan variëren van mild tot ernstig en wordt vaak veroorzaakt door samentrekkingen van de baarmoeder. Als je vermoed dat jouw buikpijn komt door de menstruatie, kan het verstandig zijn om je cyclus eens bij te houden en te noteren wanneer je last hebt van je buik. Als dit steeds tegelijkertijd is, kun je aannemen dat er een verband is.

Endometriose

Endometriose is een aandoening waarbij weefsel dat lijkt op het baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder groeit, wat hevige pijn kan veroorzaken tijdens de menstruatie en soms ook chronische buikpijn.

Ovariumcysten

Ovariumcysten zijn met vloeistof gevulde zakjes die zich in of op de eierstokken vormen. Ze kunnen pijn veroorzaken wanneer ze groot worden, scheuren, of draaien (torsie).

4. Chronische aandoeningen


Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa

Dit zijn beide vormen van inflammatoire darmziekte (IBD) die chronische ontsteking van het maag-darmkanaal veroorzaken. Symptomen zijn onder andere buikpijn, diarree, gewichtsverlies en vermoeidheid.

Coeliakie

Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij de inname van gluten (een eiwit in tarwe, gerst en rogge) schade aan de dunne darm veroorzaakt. Dit kan leiden tot buikpijn, opgeblazen gevoel, diarree en voedingsdeficiënties.

5. Overige problemen die pijn kunnen veroorzaken


Blindendarmontsteking

Een blindendarmontsteking (ook wel appendicitis) is een ontsteking van de appendix en veroorzaakt meestal plotselinge, scherpe pijn in de rechter onderbuik. Het vereist vaak spoedchirurgie om complicaties zoals een gescheurde appendix te voorkomen. Geen pretje, maar goed te behandelen als je er op tijd bij bent.

Galstenen

Galstenen zijn een soort klontjes die ontstaan in de galblaas en galwegen. De galstenen kunnen pijn veroorzaken in de bovenbuik of de rechterzijde, vaak na het eten van vet voedsel. De pijn kan uitstralen naar de rug of schouderbladen.

Pancreatitis

Pancreatitis is een ontsteking van de alvleesklier en kan acute of chronische buikpijn veroorzaken, vaak vergezeld van misselijkheid en braken. Alcoholmisbruik en galstenen zijn veelvoorkomende oorzaken. Als je klachten plotseling zijn ontstaan, bestaat er een kans dat je Pancreatitis hebt.

Wat kun je doen tegen buikpijn?

Als je last hebt van buikpijn, is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren en te bepalen of er sprake is van iets ernstigs. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

  1. Observeer je symptomen: Noteer wanneer de pijn optreedt, hoe lang deze aanhoudt, en of er andere symptomen zijn.
  2. Vermijd triggers: Vermijd voedsel of activiteiten die de pijn verergeren.
  3. Neem rust: Soms kan rust de pijn verlichten.
  4. Zoek medische hulp: Raadpleeg een arts als de pijn hevig is, aanhoudt, of gepaard gaat met andere alarmerende symptomen zoals koorts, braken, of bloed in de ontlasting.

Buikpijn kan vele oorzaken hebben, van onschuldige spijsverteringsproblemen tot ernstige medische aandoeningen. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan je symptomen en, indien nodig, medische hulp in te schakelen om de juiste diagnose en behandeling te krijgen. Blijf niet rondlopen met onverklaarbare pijn, je gezondheid is het waard!


Deel dit artikel:


Meer lezen?

Bekijk het fysiotherapie blog »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF