Dit kun je thuis doen om je rugpijn te verlichten
Donderdag 18 januari 2024 om 00:19

Iedereen heeft weleens last van zijn rug. Wanneer je verkeerd hebt bewogen tijdens de nachtrust of sporten kun je makkelijk een spier verrekken. Vaak is dit in een dag of twee weer beter. Maar rugpijn kan ook chronisch worden. 

Dit komt vaak voort vanuit langere perioden verkeerd zitten. Zeker aangezien velen van ons urenlang op kantoor achter een scherm zitten, komt rugpijn steeds vaker voor. Wanneer rugpijn chronisch is, kan het best een tijd duren voordat dit weer beter wordt. Je zult er actief aan moeten werken. Voorkomen is beter dan genezen maar in dit artikel bespreken we beide, van het investeren in een massagetafel tot simpele oefeningen om je rug te versterken.

Rugpijn voorkomen

Sommige mensen lopen maanden of zelfs jaren rond met rugpijn voordat ze actie ondernemen om er iets aan te doen. Terwijl je met een beetje moeite rugklachten ook kunt voorkomen. Het begint vaak bij de houding die je aanneemt tijdens het werken. Dit betekent niet zozeer dat je de hele dag perfect hoeft te zitten, maar het is wel verstandig om niet te lang in een gebogen houding te blijven. Verander je houding regelmatig en ga ook af en toe staan en een stukje wandelen.

Een andere goede manier om rugpijn te voorkomen is door regelmatig te sporten en specifiek te focussen op het versterken van de diepe buikspieren en de rugspieren. Let wel op dat je de juiste techniek gebruikt, anders kan sporten rugpijn juist in de kaart spelen. Ook kan het helpen om te investeren in een beter matras. Slapen op een matras die de natuurlijke positie van je wervelkolom ondersteunt is het beste.

Rugpijn verhelpen

Wanneer je eenmaal rugpijn hebt is het eerst belangrijk om uit te vogelen waar de rugpijn vandaan komt. Als het hele scherpe, acute rugpijn is dan is het verstandig om de rug zo min mogelijk te belasten. Ga dan ook naar de huisarts en/of fysiotherapeut om vast te stellen waar de rugpijn vandaan komt. Loop voorzichtig als de pijn erg scherp is. Traplopen kan minder pijnlijk gemaakt worden door trapmatten aan te schaffen die het lopen dempen.

Als je eenmaal weet dat de rugpijn niet door iets ernstigs wordt veroorzaakt, kun je beginnen aan herstellen. Dit bestaat uit rust pakken, gedoseerd in beweging blijven, stretchen, spierversterkende oefeningen en masseren voor pijnverlichting en ontspanning. Het is aangeraden om preventief te blijven trainen tegen rugpijn, ook nadat de pijn verdwenen is. Op deze manier is de kans dat je er in de toekomst opnieuw last van zult krijgen kleiner.


Deel dit artikel:


Meer lezen?

Bekijk het fysiotherapie blog »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF