Ergonomisch werken op kantoor is de standaard
Maandag 18 september 2023 om 11:48

Wanneer je aan een bureau werkt, denk je misschien niet meteen aan de langetermijngevolgen voor je lichaam. Maar stel je eens voor: na verloop van tijd kan het dagelijks zitten aan een slecht ontworpen werkplek resulteren in chronische pijn of zelfs blijvende schade. Gelukkig is ergonomisch werken een concept dat steeds meer in de schijnwerpers komt te staan. Maar wat betekent ergonomie precies en hoe integreer je dit in je dagelijkse kantoor routine?

Met een goede computermuis en stoel ben je er niet

Ergonomie richt zich op het optimaliseren van de interactie tussen mens en werkomgeving om comfort, efficiëntie en veiligheid te verbeteren. Bij het bespreken van kantoorergonomie komt vaak het beeld naar voren van verstelbare stoelen en computermuizen. Maar het is veel meer dan dat; het gaat om het totale plaatje van hoe je werkt.

Een van de meest opvallende ontwikkelingen in kantoorergonomie is het zit sta bureau. Nu vraag je je misschien af waarom je zou moeten staan als je ook kunt zitten? Het antwoord is simpel: variatie. Ons lichaam is niet gemaakt om urenlang in dezelfde houding te zitten. Met een zit-sta bureau heb je de flexibiliteit om gedurende de dag van houding te veranderen. Hierdoor stimuleer je de bloedsomloop, verklein je de kans op rug- en nekklachten en bevorder je zelfs je concentratie. Afwisseling tussen zitten en staan houdt je actief en alert.

Maar ergonomie stopt niet bij de keuze van je bureau. Heb je ooit nagedacht over de plaatsing van je monitor? Je monitor moet op ooghoogte staan, zodat je nek in een neutrale positie blijft. Als je scherm te laag staat en je de hele dag naar beneden kijkt, kan dit leiden tot nek- en schouderklachten.

De muis en het toetsenbord spelen ook een cruciale rol. Je handen moeten in een rechte lijn van je onderarmen naar je vingers lopen wanneer je typt of de muis gebruikt. Als je merkt dat je polsen pijn doen of dat je handen tintelen na een lange werkdag, kan het zijn dat je toetsenbord of muis niet op de juiste hoogte of afstand is geplaatst.

Laten we ook de stoel niet vergeten. Een ergonomische bureaustoel ondersteunt je lichaam en zorgt ervoor dat je ruggengraat in een neutrale positie blijft, wat essentieel is om rugpijn te voorkomen. Zoek naar een stoel met een verstelbare rugleuning, zithoogte en armsteunen. Je voeten moeten plat op de grond kunnen staan en je knieën moeten een hoek van ongeveer 90 graden hebben.

Werken en op tijd rusten gaan prima samen

Daarnaast is het essentieel om regelmatig pauzes te nemen. Zelfs met de meest geavanceerde ergonomische hulpmiddelen moet je je lichaam regelmatig laten rusten en bewegen. Sta elk uur een paar minuten op, strek je uit of maak een korte wandeling. Dit helpt niet alleen fysieke klachten te verminderen, maar geeft ook een mentale boost.

Samenvattend is ergonomisch werken op kantoor van essentieel belang voor zowel je fysieke als mentale welzijn. Door te investeren in de juiste hulpmiddelen, zoals een zit sta bureau, en door bewust te zijn van je houding en werkgewoonten, kun je een gezondere en productievere werkomgeving creëren. Je lichaam en geest zullen je dankbaar zijn.


Deel dit artikel:


Meer lezen?

Bekijk het fysiotherapie blog »

© copyright 2023 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF