Wat is de beste sport volgens fysiotherapeuten?
Woensdag 2 september 2020 om 13:05

Een veelgehoorde vraag in de fysiotherapiepraktijk is: welke sport is voor mij het beste? Een eenvoudige vraag, die wat minder eenvoudig te beantwoorden is.

Je hebt klachten en gaat naar een fysiotherapeut. Altijd komt dan ook bewegen en sport ter sprake. Vaak wordt geadviseerd om te blijven of te gaan sporten. Maar welke sport dan?

Alle sporten zijn goed

Ja, alle sporten zijn goed. Het belangrijkste is dat je een sport leuk vindt. Het belang van bewegen en sport is al ontzettend vaak aangetoond. Maar toch blijkt het voor veel mensen lastig om structureel te blijven bewegen of sporten. Om sporten vol te blijven houden, is het belangrijkste dat je het leuk vindt. Wanneer je iets leuk vindt, blijf je de motivatie houden. Een andere belangrijke factor is haalbaarheid. De sport moet in de buurt zijn en op tijden dat het voor jou uitkomt. Wanneer je bijvoorbeeld klimmen heel leuk vindt maar er is geen klimhal in de buurt, dan wordt het volhouden toch heel lastig.

Er bestaat geen beste sport

Er bestaat dus geen beste sport. Bij bepaalde blessures of lichamelijke klachten kunnen sporten wel worden afgeraden. Als je hier advies over wilt, is het raadzaam dit met een fysiotherapeut te bespreken. Maar denk naast de sporten die niet kunnen in mogelijkheden. Er zijn ontzettend veel sporten of beweegvormen die wel kunnen. Wanneer je eenmaal ervaren hebt wat bewegen of sporten doet voor je lichaam, is het vaak makkelijker volhouden.

Leg de lat niet te hoog

Sporten klinkt voor veel mensen als een hele zware opgave. Maar begin met bewegen, sporten kan daarna altijd nog. En bewegen kan in de breedste zin. Een wandeling of stuk fietsen is ook bewegen, wat kan uitgroeien tot sporten. Ook zijn er genoeg sporten of beweegvormen waarbij de belasting op het lichaam niet zo hoog is, maar toch de gezondheidsvoordelen hebben.


Meer lezen?

Bekijk het fysiotherapie blog »

© copyright 2020 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF