Referred pain
Uitstralende pijn, gerefereerde pijn, pseudo-radiculaire pijn, weerpijn

Referred pain wordt in het Nederlands ook wel 'uitstralende pijn' genoemd. Hierbij wordt de pijn op een andere plaats gevoeld dan waar de oorzaak van de pijn zit.


De meest bekende referred pain klacht is pijn in de linkerschouder en linkerarm bij hartproblemen. Of pijn in de bovenarm terwijl de bron van de pijn in de schouder ligt.

Hoe ontstaat referred pain?

De verklaring voor reffered pain ligt in de werking van de zenuwen. Eén gemeenschappelijke zenuwcel ontvangt van meerdere lichaamsstructuren signalen. Hierbij is onderscheid te maken tussen de oppervlakkig en dieper gelegen structuren. De oppervlakkige structuur is de huid. Dieper gelegen structuren zijn, botten, organen, spieren en banden. Deze zenuwcel geeft informatie door aan de hersenen. Het is voor de hersenen soms lastig te onderscheiden of pijnprikkels uit oppervlakkig of dieper gelegen structuren komen.

De huid heeft veel meer zenuwuiteinden dan de dieper gelegen structuren. Waardoor de hersenen sneller denken dat de pijn vanuit de huid komt. Hierdoor wordt de pijn in een ander huidgebied gevoeld dan de bron van de pijnklachten.

Fantoompijn

Fantoompijn is ook een vorm van uitstralende pijn. De hersenen vertalen de signalen uit het lichaam verkeerd waardoor er nog steeds pijn gevoeld wordt in een geamputeerd lichaamsdeel dat er dus niet meer is. Dit komt doordat de zenuwen, die bijvoorbeeld het onderbeen voeden, ook nog andere delen van het lichaam bedienen. Het huidgebied van het onderbeen heeft normaal gesproken de meeste zenuwuiteinden, waardoor de hersenen sneller aannemen dat de pijn uit dit gebied komt.

Referred pain, gerefereerde pijn of uitstralende pijn?

De Engelse term referred pain wordt door veel specialisten nog gebruikt. Het heeft de voorkeur Nederlandse termen te gebruiken zoals gerefereerde pijn of uitstralende pijn. Ook andere termen zoals pseudo-radiculaire pijn en weerpijn worden regelmatig gebruikt als men het over deze klachten heeft.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Begrippen

Bekijk hier alle onderwerpen.

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF