Gebroken elleboog
Elleboogbreuk / olecranonfractuur / radiuskopfractuur

De elleboog is het gewricht tussen de bovenarm en de onderarm. Het ellebooggewricht maakt het mogelijk om de onderarm te buigen, strekken en te draaien. Het gewricht bestaat uit drie botten: het bovenarmbot en twee onderarmbotten, het spaakbeen en de ellepijp.

rontgenfoto gebroken elleboog fractuur


De twee meestvoorkomende breuken van de elleboog zien we in de ellepijp en in het spaakbeen. Een breuk in de ellepijp (ulna in het Latijns) vindt meestal plaats ter hoogte van het olecranon. Dit is het grote puntige botstuk, voelbaar aan de onderkant van de elleboog. In medische termen wordt deze breuk daarom ook wel een olecranonfractuur genoemd.
Het spaakbeen (met de Latijnse benaming radius), breekt in de meeste gevallen ter hoogte van het ‘kopje’. Vandaar de benaming radiuskopfractuur.

Hoe ontstaat een gebroken elleboog?

Een gebroken elleboog is in de meeste gevallen een direct gevolg van een trauma (ongeval). Voorbeeld van zo een ongeval is een val op de elleboog of uitgestrekte hand, of een harde klap of stoot op de elleboog. Zeker in het geval van een olecranonfractuur is een val bijna altijd de oorzaak. De reden hiervoor is dat de directe ligging onder de huid dit botstuk kwetsbaar maakt om te breken.

Daar staat tegenover dat een radiuskopfractuur juist vaker gezien wordt bij een directe klap of stoot op de elleboog. Denk daarbij aan verkeersongevallen en contactsporten.

Kenmerken (symptomen) van een gebroken elleboog

Meest kenmerkend aan een gebroken elleboog is een plotselinge en hevige pijn ter hoogte van de elleboog. Een ander direct gevolg van een gebroken elleboog is dat het niet meer lukt om de elleboog te bewegen. Het gebied rond de breuk kan dik worden en een andere kleur krijgen. Aanraking van de breuk of beweging van de elleboog zorgt voor meer pijn.

Bij een ernstig ongeval kan er sprake zijn van een verschuiving van botstukken. Hierdoor kan de elleboog er vervormd uitzien. Door druk op de zenuwen of bloedvaten kunnen de vingers aan de kant van de gebroken elleboog tintelen of juist gevoelloos zijn.

Hoe wordt de diagnose van een gebroken elleboog vastgesteld?

Meestal is er na het verhaal van de patiënt en het lichamelijk onderzoek al duidelijkheid over een mogelijke breuk in de elleboog. Om dit vast te stellen, zal er altijd aanvullend onderzoek gedaan worden. In de meeste gevallen gebeurt dit door het maken van een röntgenfoto. Op een röntgenfoto is de breuklijn en plaats van de breuk goed te zien. Er kan ook gekozen worden om een CT-scan of echo te maken. Zulke scans brengen de botstukken met nog meer detail in beeld.

Behandeling van een gebroken elleboog

De behandeling van een gebroken elleboog is afhankelijk van het type en de ernst van de breuk. Vaak is er een operatie nodig om de breuk te herstellen. Vooral bij een olecranonfractuur is dit het geval. Tijdens de operatie zal de breuk met behulp van metalen schroeven en plaatjes worden vastgezet. Hierdoor kunnen de botstukken weer aan elkaar groeien.

In gunstige gevallen is er geen operatie nodig. De breuk kan dan behandeld worden met een aantal weken gips. In beide gevallen mag de elleboog tenminste zes weken niet bewogen worden.

Na deze periode van zes weken zal er zo snel mogelijk begonnen moeten worden met oefentherapie. Helemaal buigen of strekken van de elleboog is namelijk bijna niet meer mogelijk. De oefentherapie is er dan ook op gericht om de stijfheid in de elleboog te verminderen en de spieren weer sterker te maken. Het is verstandig om dit onder begeleiding van een fysiotherapeut te doen. Behandelvormen die de fysiotherapeut naast oefentherapie kan toepassen, zijn mobilisatietechnieken, dry needling, massage en medical taping.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Botbreuken

Bekijk hier alle onderwerpen.

rontgenfoto gebroken elleboog fractuur

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF