Gebroken rib
Ribfractuur

Een gebroken rib of ribfractuur heeft een breuklijn in de rib. Meestal is deze breuklijn ontstaan in het middenstuk van de rib en een direct gevolg van een ongeval (trauma).

borstkas zwevende rib ribben zijkant


De ribbenkast bestaat uit twaalf (soms dertien) ribben aan elke kant. Ze zitten aan de achterkant vast aan de wervelkolom en aan het borstbeen aan de voorkant, met uitzondering van de zwevende ribben. Alle ribben lopen in een boog van achter naar voren.

Hoe ontstaat een gebroken rib?

Over het algemeen is direct letsel de oorzaak van een ribfractuur. Dit kan gebeuren tijdens een klap of botsing tegen de ribbenkast of een val op een harde ondergrond.

Wat zorgt voor een verhoogd risico op het ontstaan van een gebroken rib?

Het risico op een gebroken rib neemt toe wanneer de botkwaliteit vermindert. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van osteoporose, de medische term voor botontkalking, of uitzaaiingen van kanker in het bot. Bij deze specifieke aandoeningen raakt het bot zo verzwakt dat zelfs een por, hard lachen of hoesten er voor kan zorgen dat een rib breekt.

Symptomen van een gebroken rib

Hevige pijn, meestal scherp van karakter, is het meest kenmerkend bij een gebroken rib. Deze pijn wordt mogelijk erger tijdens diep ademhalen, zuchten, niezen of hoesten. Daarnaast neemt de pijn toe bij het liggen op de aangedane zijde en is er drukpijn ter hoogte van de gebroken rib. Ook het omringende weefsel kan pijnlijk zijn bij aanraking.

Het is niet altijd makkelijk te voelen of er sprake is van een gebroken of gekneusde rib. Het is allebei zeer pijnlijk.

Een gebroken rib verhoogt de kans op een klaplong

De bouw van de ribbenkast vormt een belangrijke bescherming voor vitale organen zoals de longen en het hart. Scherpe botstukken van een ribfractuur kunnen het longvlies beschadigen. Deze beschadiging kan een klaplong veroorzaken. Kortademigheid en toename van de pijn wijzen daarop.

Hoe wordt de diagnose van een gebroken rib gesteld?

Een gebroken rib kan vaak al vastgesteld worden op basis van de beschrijving van het trauma en de resultaten van het lichamelijk onderzoek. Bijna altijd zal er wel bevestiging nodig zijn door een röntgenfoto van de borstkas. Dit biedt ook de gelegenheid om een eventuele klaplong zichtbaar te maken.

Een CT-scan of MRI wordt soms gebruikt om de ernst van de breuk in kaart te brengen. Bij meer ernstige trauma’s zal hiermee ook onderzocht worden of andere organen beschadigd zijn en in welke mate.

Behandeling van een gebroken rib

Slechts in zeldzame gevallen is een operatie noodzakelijk. Tijdens zo’n operatie zal de gebroken rib met behulp van metalen plaatjes vastgezet worden. Zonder operatie herstellen de meeste ribfracturen gemiddeld binnen een periode van zes tot acht weken.

Bij de behandeling zonder operatie is het tijdens het herstelproces belangrijk om ademhalingsoefeningen te doen en er strikte leefregels op na te houden. Denk hierbij aan voorzorgsmaatregelen zoals het gebruik van een kussen om het hoesten en niezen te begeleiden. De fysiotherapeut is bij uitstek geschikt om dit herstelproces te ondersteunen.

De fysiotherapeut kan daarnaast helpen de klachten te verlichten met medical taping en mobiliserende oefeningen.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Botbreuken

Bekijk hier alle onderwerpen.

borstkas zwevende rib ribben zijkant
borstkas zwevende ribben rib
rug zwevende ribben

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF