Gebroken schouderblad
Scapulafractuur

Het schouderblad is een driehoekig en plat botstuk, dat ligt op de achterkant van de ribbenkast. Een gebroken schouderblad is zeer zeldzaam, bij minder dan 1 procent van alle breuken gaat het om een breuk in schouderblad.

gebroken schouderblad scapula fractuur schouder rontgenfoto


Hoe ontstaat een breuk in het schouderblad?

Vanwege de goede bescherming is in alle gevallen een flink ongeluk de oorzaak van de breuk. Dat heet een ‘hoog-energetisch trauma’ (HET). Dit is een ongeluk waarbij er door hoge snelheid of kracht veel energie vrijkomt. Voorbeelden hiervan zijn een harde botsing tijdens een verkeersongeval of een val van hoogte op de rug.

Als gevolg van zo’n hoog-energetisch trauma is er vaak ook (ernstige) bijkomende schade. Denk hierbij aan gebroken ribben of ruggenwervels, hoofdletsel of een klaplong. Deze bijkomende schade kan levensbedreigend zijn. Het is daarom belangrijk dat op tijd wordt ingegrepen.

Kenmerken (symptomen) van een breuk in het schouderblad

Een scherpe en stekende pijn, direct na het ontstaan, is kenmerkend voor een gebroken schouderblad. De pijn neemt toe bij bewegingen met de arm. Na de breuk kan er plaatselijk een zwelling en blauwe verkleuring optreden.

Hoe wordt een breuk in het schouderblad vastgesteld (gediagnosticeerd)?

Door het ongeluk komen mensen meestal direct in het ziekenhuis terecht. Hier wordt het onderzoek gestart met röntgenfoto’s van het schouderblad en de borstkas. Deze foto’s geven meer informatie over de precieze plaats en ernst van de breuk. Daarnaast is de bijkomende schade, zoals gebroken ribben of wervels, met deze röntgenfoto’s goed te beoordelen.

Soms is het nodig om ook nog een CT-scan en/of MRI-scan te maken. Deze scans zijn vooral nuttig om schade aan ander weefsel in beeld te brengen. Denk hierbij aan nabijgelegen spieren, zenuwen en bloedvaten.

Behandeling van een breuk in het schouderblad

De behandeling van een gebroken schouderblad is vaak conservatief, dit betekent zonder operatie. De schouder wordt dan 3 tot 6 weken met een mitella of sling in dezelfde positie gehouden zodat het botstuk weer goed kan genezen.

Mogelijke reden om wel een operatie uit te voeren, is wanneer de botstukken zijn verplaatst. Tijdens de operatie zal de chirurg met metalen platen en schroeven de botstukken weer aan elkaar zetten.

Vrijwel direct na de operatie, of na de rustperiode met mitella, kan er gestart worden met oefentherapie. Meestal geeft de arts of fysiotherapeut vanuit het ziekenhuis alvast eenvoudige oefeningen voor thuis mee.

De verdere behandeling is gericht op het verbeteren van de beweeglijkheid en het terugwinnen van spierkracht rondom het schouderblad. Het is verstandig om dit onder de begeleiding van een fysiotherapeut te doen. Deze heeft veel kennis van de oefeningen en de opbouw hiervan.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Botbreuken

Bekijk hier alle onderwerpen.

gebroken schouderblad scapula fractuur schouder rontgenfoto

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF