Gebroken vinger
Vingerfractuur, phalanx fractuur

Een gebroken vinger is een vaak voorkomende botbreuken. Alle vingers behalve de duim bestaan uit drie vingerkootjes, de duim heeft er twee. Bij een gebroken vinger is er een breuk in één of meer kootjes van de vinger. Andere benamingen voor een gebroken vinger zijn vingerfractuur of phalanx fractuur.

rontgenfoto gebroken vinger fractuur


Hoe ontstaat een gebroken vinger?

Een gebroken vinger is bijna altijd het gevolg van een ongeval (trauma). Denk bijvoorbeeld aan een vinger die tussen een dichtslaande deur komt of een val of harde klap op de hand. Een gebroken vinger komt ook regelmatig voor bij bepaalde balsporten zoals handbal, basketbal en korfbal. In dat geval ontstaat de breuk nadat de bal met snelheid tegen een uitgestrekte vinger aankomt.

Verschillende soorten vingerbreuken

Er zijn verschillende soorten botbreuken van de vinger. Meerdere factoren zoals de oorzaak, de plaats van de breuk en de botkwaliteit spelen een rol bij het bepalen van het soort breuk.

  • Een avulsiefractuur, ook wel afscheuringsbreuk is een breuk die ontstaat als gevolg van een grote trekkracht van een pees op het bot.
  • Een stressfractuur, ook wel vermoeidheidsbreuk is een botbreuk die veroorzaakt wordt door een herhaalde belasting op het bot.
  • Een pathologische breuk treedt op bij afgenomen sterkte of kwaliteit van het bot. Dit komt voornamelijk voor bij mensen met botontkalking (osteoporose) of als gevolg van uitgezaaide kanker in het bot.

    Kenmerken van een gebroken vinger

    Een gebroken vinger gaat vaak gepaard met (druk)pijn die verergert bij het buigen en strekken van de vinger. Direct na de breuk kan de vinger scheef staan. Ook is het mogelijk dat de vinger ter hoogte van de breuk dik is en een andere kleur krijgt. Als er door de botbreuk ook zenuwen klem zitten, kan de vinger tintelen of juist gevoelloos zijn.

Soms is het verschil tussen een gebroken vinger en een gekneusde vinger niet echt duidelijk. Hierdoor komt het regelmatig voor dat mensen pas laat ontdekken dat de vinger toch echt gebroken is.

Hoe wordt een gebroken vinger vastgesteld (diagnose)?

Het verhaal van de patiënt en de aanwezige kenmerken van de gebroken vinger helpen in het maken van de juiste diagnose. De huisarts of fysiotherapeut voert daarna een lichamelijk onderzoek uit met een aantal tests. Een veelgebruikte test is het testen van asdrukpijn. Hierbij wordt de hand vastgepakt en de vinger voorzichtig in de richting van de hand geduwd. Bij een gebroken vinger zorgt dit direct voor meer pijn.

Een gebroken vinger zal altijd in het ziekenhuis verder onderzocht worden. Meestal gebeurt dit door een aantal röntgenfoto’s vanuit verschillende richtingen. Deze geven meer informatie over de plaats van de breuk en het type breuk. Er kan daarnaast ook overwogen worden om een botscan te maken. Dit gebeurt alleen als er gedacht wordt aan botontkalking als mogelijke oorzaak van de gebroken vinger.

Behandeling van een gebroken vinger

Nadat er duidelijkheid is over de plaats en het type breuk wordt besloten wat de beste behandeling is. Bij een gebroken vinger is er meestal geen operatie nodig. Een periode van gips of een spalk voor zes weken is dan voldoende om de breuk te laten herstellen.

In sommige gevallen, zoals wanneer er botdelen verplaatst zijn, moet een operatie plaatsvinden. Tijdens de operatie zet de chirurg de botstukken met metalen plaatjes en schroeven terug in de goede positie.
Na de operatie of gipsperiode voelt de vinger stijf aan. Het is belangrijk om de vinger weer beweeglijk te maken. Een fysiotherapeut, en in het bijzonder een handfysiotherapeut, kan hierbij helpen. Bijvoorbeeld door het opstellen van oefeningen, tapen van de vinger of masseren van de spieren.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Botbreuken

Bekijk hier alle onderwerpen.

rontgenfoto gebroken vinger fractuur

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF