Gebroken teen
Teenfractuur

Een gebroken teen komt veel voor. Elk botje van elke teen in de voet kan breken, vaak door het stoten van de teen. Een gebroken teen wordt ook wel teenfractuur genoemd.

voet gebroken teen grote teenfractuur


Oorzaak van een gebroken teen

Meestal ontstaat een gebroken teen door een trauma (ongeval). Dit kan zijn: het hard stoten van je teen of doordat een zwaar voorwerp op je teen valt. Beknelling kan ook een oorzaak zijn.

Een stressfractuur is een breuk die niet ontstaat door een trauma, maar door herhaaldelijke overbelasting. Dit komt vooral bij sporters voor maar is zeldzaam.

Symptomen van een gebroken teen

Een gebroken teen kan de volgende symptomen hebben:

  • Pijn.
  • Zwelling.
  • Blauwkleuring.
  • Bloed onder de nagel.
  • Niet kunnen steunen op de teen.
  • Stijfheid.

Diagnose van een gebroken teen

De diagnose wordt meestal bij de huisarts of op de eerste hulp gesteld. Dit gebeurt door een simpel lichamelijk onderzoek. Bij twijfel kan er een röntgenfoto gemaakt worden, maar dit is vaak niet nodig.

Behandeling bij een gebroken teen

De behandeling is afhankelijk van welke teen gebroken is. Meestal zijn rust en tape voldoende om een gebroken teen te laten herstellen. Tapen van een gebroken teen wordt gedaan met de zogenoemde buddy methode. Dit betekent dat de gebroken teen samen met de teen ernaast wordt ingetaped. De gezonde teen dient dan als spalk voor de gebroken teen.

Bij een gebroken grote teen wordt meestal wel gips gebruikt voor de behandeling. De grote teen is enorm belangrijk voor de afwikkeling van de voet. Hierbij komen er veel krachten op te staan. Om de breuk te laten herstellen, is gips nodig.

In zeldzame gevallen is een operatie nodig bij een gebroken teen. Een operatie zal vooral noodzakelijk zijn als de teen een andere stand heeft gekregen. De breuk wordt dan vastgezet met een plaatje en kleine schroefjes.

Wat kun je zelf doen?

Bij de behandeling - zowel zonder als met operatie - is het belangrijk dat je de teen hoog houdt gedurende de eerste dagen. Hierdoor wordt de zwelling beperkt. Het hoog houden betekent dat de voet hoger moet liggen dan de heup.

Hoe lang duurt het herstel van een gebroken teen?

Een gebroken teen herstelt meestal binnen 4 tot 6 weken. Hierna zijn de teen, voet en enkel verzwakt. Het duurt daarna nog een aantal weken voordat de teen volledig belastbaar is. Dat wil zeggen dat je wel meteen kan lopen, maar sporten vaak nog niet mogelijk is. Ook zal de teen stijver zijn als gevolg van tape of gips.

Zwemmen is meestal wel al direct mogelijk na de tape of gips. Maar sporten waarbij hardgelopen, gesprongen of gedanst wordt moeten wat langer wachten.

Fysiotherapie

De fysiotherapeut helpt bij het verbeteren van de beweeglijkheid van de teen, het trainen van de kracht en het verbeteren van de coördinatie (aansturing).


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Botbreuken

Bekijk hier alle onderwerpen.

voet gebroken teen grote teenfractuur

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF