Gebroken neus
Neusfractuur

De neus bestaat deels uit hard botweefsel en deels uit kraakbeen. Bij een gebroken neus is het botstuk van de neus gebroken en mogelijk verplaatst. Dit is vrijwel altijd het gevolg van een harde klap, zoals een slag of stoot op de neus.

gebroken neus fractuur rontgenfoto


Hoe ontstaat een gebroken neus?

Een gebroken neus wordt meestal veroorzaakt door kracht van buitenaf, bijvoorbeeld bij een (verkeers)ongeval of tijdens beoefening van een contactsport zoals boksen.

In zeer uitzonderlijke gevallen ontstaat een gebroken neus tijdens de geboorte. Hierbij breekt het botstuk bij teveel druk tegen het geboortekanaal. Dit komt echter bijna niet voor aangezien het neusbot bij een pasgeborene nog niet volledig is omgezet in hard bot en daardoor nog heel buigzaam is.

Symptomen van een gebroken neus

Symptomen van een gebroken neus zijn pijn, een bloedneus, een zwelling en mogelijk vervorming van de neus. De zwelling en vervorming zijn vaak het direct zichtbare effect van een verplaatst neusbot. Daarnaast kan de neus aan één kant verstopt raken. Dit gebeurt als het neusbot verplaatst en daarmee een neusgat blokkeert. Vanwege de inwendige bloeding kan er rondom de neus een blauwe plek ontstaan.

Risico’s bij een gebroken neus

In ernstige gevallen kan er vervolgschade optreden als gevolg van een gebroken neus. Een voorbeeld hiervan is bloedophoping rond het neustussenschot. Het neustussenschot is van kraakbeen en kan door deze bloedophoping ernstig beschadigen en zelfs afsterven. Zonder kraakbeen kan de neusrug instorten en dit heeft een zadelachtige misvorming tot gevolg (zadelneus).

Andere mogelijke complicaties van een neusfractuur zijn (blijvende) ademhalingsproblemen en een verminderd of geheel verlies van het reukvermogen. Daarnaast is er ook een sterk verhoogd risico op een infectie van de neus of de bijholten .

Hoe wordt de diagnose van een gebroken neus gesteld?

De diagnose van een gebroken neus wordt vaak na lichamelijk onderzoek van de arts gesteld. Dit kan in het begin wel moeilijk zijn door een bloeding of zwelling. De arts kijkt naar een mogelijke standsafwijking van de neus en zal aan de neus voelen om te beoordelen of deze gebroken is.

Een röntgenfoto is over het algemeen niet nodig, tenzij er een verdenking is op schade aan omringende botstukken zoals de oogkas of het jukbeen. Een CT-scan kan gemaakt worden om mogelijke vervormingen in kaart te brengen en andere bijkomende schade aan het hoofd uit te sluiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een hersenbeschadiging.

Behandeling van een gebroken neus

Na beoordeling door de specialist kan er gekozen worden om de neus operatief ‘recht te zetten’. Dit onder plaatselijke verdoving of zo nodig onder volledige narcose.

Bij minder ernstige gevallen heeft een behandeling zonder operatie de voorkeur. Hierbij zal het advies worden gegeven om pijnstillers, zoals paracetamol, te gebruiken en de neus met ijsblokjes te koelen om de zwelling te verminderen.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Botbreuken

Bekijk hier alle onderwerpen.

gebroken neus fractuur rontgenfoto

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF