Gebroken been

Een gebroken been is een scheur of breuk in één of meerdere botstukken van het been. Botbreuken in het been die het vaakst voorkomen zijn die van het dijbeen, kuitbeen of scheenbeen. Een breuk van de knieschijf daarentegen wordt minder vaak gezien.

onderbeen crurisfractuur gebroken onderbeen tibia fibula


Hoe ontstaat een gebroken been?

Een gebroken been is in de meeste gevallen een direct gevolg van een val, verkeersongeluk of harde klap op het been tijdens het sporten. Maar het been kan ook breken door een verslechterde botkwaliteit. Een verslechterde botkwaliteit kan door een aangeboren afwijking ontstaan, maar ook het gevolg zijn van een ziekte of het verouderingsproces. Bij het ouder worden kan er osteoporose (botontkalking) optreden. Dat maakt de botten brozer en dat kan leiden tot een breuk. Meer over osteoporose en de belangrijke relatie met leefstijl en voeding is hier te vinden.

Kenmerken (symptomen) van een gebroken been

Vrijwel direct na de breuk zal het onmogelijk zijn om het been volledig te belasten en is er een lokale, scherpe pijn voelbaar. Ter hoogte van de breuk kan ook een zwelling of verkleuring optreden. Bij ernstige breuken is er mogelijk een afwijkende stand van het been zichtbaar. Of het kan zelfs zijn dat er een botstuk uitsteekt en de huid doorboort. Behalve een breuk van het bot is er ook vaak letsel aan de zogeheten weke delen. Bijvoorbeeld de huid, pezen, spieren en eventueel zelfs aan bloedvaten en zenuwen.

Hoe wordt een gebroken been vastgesteld (diagnose)?

Naar aanleiding van het verhaal van de patiënt en het lichamelijk onderzoek is er vaak al een duidelijk beeld of het betreffende been gebroken is. Dit moet vervolgens verder onderzocht worden door beeldvormend onderzoek (onderzoek waarbij een plaatje of foto wordt gemaakt van het inwendige van het lichaam).

Met een röntgenfoto krijgt de specialist meer informatie over de aanwezigheid, locatie en ernst van een botbreuk. Een CT-scan of MRI-scan geeft meer gedetailleerde informatie en uitsluitsel over de aanwezigheid van weke delen letsel.

Behandeling van een gebroken been

Om de beste behandeling voor een gebroken been te bieden, is het van belang dat er duidelijkheid is over de soort, locatie en ernst van de breuk. Er kan gekozen worden voor een conservatieve behandeling. Dit betekent dat het gebroken been niet wordt geopereerd en met behulp van een gipsspalk en rust moet genezen. Een operatie kan wel noodzakelijk zijn bij ernstige breuken. Hierbij wordt het gebroken botstuk vastgezet met fixatiemateriaal. Voorbeelden van dit fixatiemateriaal zijn metalen platen, draden of schroeven.

Een fysiotherapeut is bij uitstek geschikt om het been weer volledige belastbaar te krijgen. Mogelijke behandelvormen die de fysiotherapeut kan toepassen zijn mobilisatietechnieken, massage, medical taping en oefentherapie.

Vind hier een fysiotherapeut om te revalideren van een gebroken been.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Botbreuken

Bekijk hier alle onderwerpen.

onderbeen crurisfractuur gebroken onderbeen tibia fibula

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF