Gebroken duim
Duimfractuur

De duim is de dikste en kortste vinger en bestaat uit twee vingerkootjes (botstukjes). De andere vingers hebben ieder drie vingerkootjes. Een fractuur van de duim wil zeggen dat er een breuk is in een of beide kootjes.

rontgenfoto gebroken duim fractuur


Breuk in het gewricht

Het kan ook zijn dat de breuk doorloopt in het gewricht, dit wordt intra-articulair genoemd. Het gevolg van dit type breuk is een verhoogde kans op vroege artrose van het duimgewricht.

Bij zo’n intra-articulaire breuk zijn er twee verschillende soorten:

  • Een Bennett-breuk - voor het eerst beschreven door Edward Bennett in 1882 - houdt in dat het basiskootje van de duim zowel is gebroken als verschoven (ontwricht).
  • Een Rolando-breuk - voor het eerst beschreven door Silvio Rolando in 1910 - houdt in dat het kootje het dichtst bij de hand (basiskootje), meerdere breuken heeft opgelopen (verbrijzeld).

Hoe ontstaat een gebroken duim?

De meest voorkomende oorzaak van een gebroken duim is een directe slag, stoot of val op de duim. Denk hier bijvoorbeeld aan een duim die tussen de autodeur komt, een val van de fiets, een vechtpartij of een harde worp op de duim tijdens sporten.

Kenmerken van een gebroken duim

Een gebroken duim is vooral te herkennen aan pijn bij aanraking. Daarnaast is het niet mogelijk om de duim pijnvrij te bewegen. Door de breuk kan de duim dik worden en blauw kleuren. Een pincetgreep maken, het topje van de duim en het topje van de wijsvinger naar elkaar toe brengen, is vaak niet meer mogelijk bij een gebroken duim. Als er door de breuk ook zenuwen bekneld worden, kan de duim gevoelloos zijn of tintelen.

Hoe wordt een gebroken duim vastgesteld (diagnose)?

Tijdens het gesprek met de huisarts of fysiotherapeut is het belangrijk dat de oorzaak van de duimklachten duidelijk wordt. Daarna zal er een lichamelijk onderzoek gedaan worden naar de kracht en bewegingen die gemaakt kunnen worden met de duim. Tijdens het onderzoek kunnen er meerdere testen gedaan worden om te achterhalen of het botstuk echt gebroken is.

Indien nodig zal er een röntgenfoto gemaakt worden. Op een röntgenfoto is de grootte, plaats en de richting van de breuklijn te zien. De specialist kan aanvullend kiezen voor een CT-scan. De CT-scan geeft nog meer informatie over het type breuk en hoe deze het beste behandeld kan worden.

Behandeling van een gebroken duim

Bij een eenvoudige en verplaatste breuk zal de arts ervoor kiezen om het botstuk weer recht te zetten. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Vervolgens zal de duim, en ter ondersteuning de gehele hand, in het gips of een spalk moeten genezen. Deze periode duurt meestal vier tot zes weken. Na deze periode zal de duim stijf aanvoelen en is de spierkracht flink verminderd.

Bij een meer ernstige breuk, zoals een Bennett- of Rolando-breuk, kan de arts ervoor kiezen om te opereren. Tijdens de operatie worden de botstukken op de juiste plaats teruggezet en met behulp van fixatiemateriaal bij elkaar gehouden. Dit fixatiemateriaal bestaat vaak uit een metalen plaatje en schroefjes. Na de operatie zal de duim vier tot zes weken in het gips moeten.

Na de gipsperiode is het belangrijk om de duim weer goed te gaan gebruiken. Het is verstandig om hierbij de hulp van een handfysiotherapeut in te schakelen. Deze zal eerst de stijfheid verminderen en vervolgens met oefeningen de duim weer sterker maken.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Botbreuken

Bekijk hier alle onderwerpen.

rontgenfoto gebroken duim fractuur

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2025 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF