Gebroken middenvoetsbeentje
Metatarsale fractuur

Een gebroken middenvoetsbeentje is een breuk in één of meerdere middenvoetsbeentjes. De medische benaming voor een breuk in een van de middenvoetsbeentjes is metatarsale fractuur.

voet botten bovenkant dorsaal


De voet bestaat uit drie onderdelen. Vanaf de enkel zijn er eerst de voetwortelbeentjes, daarna de middenvoetsbeentjes en als laatste de tenen. In totaal zijn er per voet vijf middenvoetsbeentjes De medische term is metatarsalia. Hieronder wordt beschreven hoe een breuk kan ontstaan en welke behandelmogelijkheden er zijn.

Hoe ontstaat een gebroken middenvoetsbeentje?

Herhaaldelijke of langdurige belasting van de voet, bijvoorbeeld tijdens lange wandeltochten, kan leiden tot een vermoeidheidsbreuk van een van de middenvoetsbeentjes. Van oudsher wordt deze breuk ook wel stressfractuur of marsfractuur genoemd. Deze naam verwijst naar de breuk die bij soldaten kan ontstaan na een lange tijd marcheren. Zo’n stressfractuur in de voet komt het vaakst voor in het midden van het tweede of derde middenvoetsbeentje.

Een harde botsing van de voorvoet of een voorwerp dat op de voet valt kan ook leiden tot een botbreuk. Andere mogelijke (medische) oorzaken, die de kans op een gebroken middenvoetsbeentje verhogen, zijn een aangeboren voetafwijking, reuma of botontkalking. Tot slot vormen ook slechte of versleten schoenen en een verkeerde afwikkeling van de voet tijdens wandelen, verhoogde risico’s op een breuk.

Kenmerken van een gebroken middenvoetsbeentje

Het meest voorkomende kenmerk bij een gebroken middenvoetsbeentje door een stressfractuur is een moeilijk te beschrijven pijn in de voorvoet. Meestal is dit een ‘doffe’ pijn. Deze pijn wordt meestal ineens gevoeld tijdens het wandelen. Ter hoogte van de breuk kan de voet rood kleuren, opzwellen en warm aanvoelen.

De pijnklachten verergeren bij veel lopen of staan of door op de pijnlijke plek te drukken. Het dragen van stevige schoenen vermindert de pijnklachten mogelijk iets.

De pijn kan leidt vaak tot een andere voetafwikkeling tijdens het lopen. Dit geeft een verhoogde spierspanning en mogelijk spierpijn in het onderbeen.

Hoe wordt een gebroken middenvoetsbeentje vastgesteld (diagnose)?

Het verhaal van de patiënt, gecombineerd met lichamelijk onderzoek door de huisarts of fysiotherapeut, kan wijzen op een gebroken middenvoetsbeentje. De breuk dient in dat geval altijd onderzocht te worden door een specialist.

Het is belangrijk om te weten dat een gebroken middenvoetsbeentje lang niet altijd zichtbaar is op een röntgenfoto. In veel gevallen wordt de breuk pas zichtbaar als deze zich herstelt of wanneer de breuk verergert. Ondanks dat een röntgenfoto nog steeds als eerste wordt toegepast om een breuk te onderzoeken, kan een gebroken middenvoetsbeentje dus in sommige gevallen gemist worden tijdens het onderzoek.

De specialist kan ervoor kiezen om verder onderzoek te doen via echografie of CT-scan en bij aanhoudende klachten een MRI-scan.

Behandeling van een gebroken middenvoetsbeentje

In tegenstelling tot andere breuken in het lichaam wordt een gebroken middenvoetsbeentje lang niet altijd in het gips gezet. Vaak is een ondersteunende zool of spalk voldoende om zonder pijn te kunnen lopen. Er wordt wel duidelijk geadviseerd om in de eerste zes weken zoveel mogelijk rust te houden met de voet. Hierdoor kan de breuk zo goed mogelijk herstellen.

In zeldzame gevallen is het nodig om de breuk operatief te behandelen. Als op de röntgenfoto blijkt dat de botstukken scheef staan zal een operatie nodig zijn om dit recht te zetten. De chirurg maakt de botstukken via metalen plaatjes en schroefjes aan elkaar vast.

Na de rustperiode is het belangrijk om de voet weer meer beweeglijk te maken en de spierkracht en conditie weer op te bouwen. Een fysiotherapeut helpt daarbij. Deze richt de therapie op een verbeterde voetafwikkeling en spierkracht van de voet. Veel gebruikte behandelvormen zijn onder andere mobilisaties, oefentherapie, medical taping en zo nodig massage van de scheenbeen- en kuitspieren.

Tot slot is het belangrijk de oorzaak te achterhalen zodat herhaling voorkomen kan worden. Bijvoorbeeld door aanpassingen in de schoenen, het looppatroon en de trainingsopbouw.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Botbreuken

Bekijk hier alle onderwerpen.

voet botten bovenkant dorsaal

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF