Gebroken heup
Heupfractuur, collumfractuur

Het heupgewricht is een zogenaamd kogelgewricht dat bestaat uit een heupkop en een heupkom. Een kogelgewricht wil zeggen dat de kop soepel ronddraait in de kom. In dit geval de kop van het bovenbeen in de kom van het bekken.

rontgenfoto gebroken heup fractuur


De heupkop is via een hals aan het dijbeen verbonden. Dit gedeelte wordt ook wel de collum genoemd en is het vaakst betrokken bij een breuk.
Andere benamingen voor een gebroken heup zijn collumfractuur en heupfractuur. Hieronder wordt beschreven hoe een gebroken heup ontstaat en welke behandelmogelijkheden er zijn.

Hoe ontstaat een gebroken heup?

Veruit de meest voorkomende oorzaak van een gebroken heup is een ongeval (trauma). Zoals een val op de heup of een harde klap tegen de heup tijdens een verkeersongeluk. Dit zijn voorbeelden van een hoog-energetisch trauma (HET). Dit is een ongeval waarbij door grote snelheid of kracht veel energie vrijkomt.

Een gebroken heup zònder ongeval is waarschijnlijk het gevolg van een verzwakt heupbot. Dit wordt voornamelijk bij oudere mensen gezien en kan het gevolg zijn van botontkalking of botkanker. Door de verzwakking van het bot ontsaan gemakkelijker breuken.

Kenmerken van een gebroken heup

Als de heup is gebroken, dan is het niet meer mogelijk om op dat been te staan of te lopen. Een gebroken heup veroorzaakt heftige pijn en de voet is meestal naar buiten gedraaid. In sommige gevallen is kort na de breuk een zwelling met blauw-paarse kleur te zien aan de zijkant van de heup.

Hoe wordt een gebroken heup vastgesteld (diagnose)?

De diagnose van een gebroken heup wordt gesteld door lichamelijk onderzoek en een röntgenfoto. Bij twijfel kan het nodig zijn een MRI-scan te maken. Er kan daarnaast ook overwogen worden om een botscan te maken, dit geeft meer informatie over botontkalking als mogelijke oorzaak van de gebroken heup.

Behandeling van een gebroken heup

Bijna altijd is er een operatie nodig om een gebroken heup te behandelen. Hierbij worden de gebroken botdelen via pennen en schroeven weer met elkaar verbonden. De keuze van opereren hangt wel af van meerdere factoren. Zoals de leeftijd van de patiënt, verdere gezondheid en de kwaliteit van het bot. Bij een slechte botkwaliteit, mogelijk door botontkalking of botkanker, kan het zijn dat de pennen en schroeven niet goed vast blijven zitten. In dit geval kan het nodig zijn om een nieuwe heup (heupprothese) te plaatsen.

Na de operatie en periode van rust is het belangrijk om de heup en het been weer sterker te maken. Een fysiotherapeut kan daar goed bij helpen. Veel gebruikte behandelvormen zijn mobilisaties, oefentherapie, medical taping, dry needling en massage van de spieren in de buurt van de heup.

Vind een fysiotherapeut die jou helpt optimaal te herstellen van een gebroken heup.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Botbreuken

Bekijk hier alle onderwerpen.

rontgenfoto gebroken heup fractuur

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF