Pijn aan de knie

Verschillende structuren in en rondom de knie zorgen er samen voor dat de knie stabiel is en tegelijk ook goed kan bewegen. Bijna iedereen heeft weleens last van de knie. Knieklachten kunnen zowel acuut als gedurende een langere periode ontstaan. Dit uit zich vaak in pijn, stijfheid, een bewegingsbeperking of een dikke knie.


pijn knie

Anatomie van de knie

De opbouw van de knie is voor veel mensen verwarrend. Termen als 'meniscus', 'kniebanden' en 'kruisbanden' worden vaak te pas en te onpas door elkaar gebruikt. Hieronder een overzicht van de belangrijkste structuren in en rondom de knie.

Bovenbeen en scheenbeen
In het kniegewricht komen verschillende botdelen bijeen. De ronde gewrichtsoppervlakken van het bovenbeen (het femur) staan recht op het vlakkere uiteinde van het scheenbeen (de tibia). Zij vormen samen het 'femorotibiale gewricht'. Omdat de gewrichtsvlakken van het bovenbeen niet precies passen op het vlakke 'tibiaplateau', bevinden zich tussen de botdelen twee menisci (meervoud van 'meniscus').

Meniscus
Een meniscus is een halvemaan-vormig schijfje van kraakbeen dat de drukverdeling in het kniegewricht verdeelt en een schokdempende werking heeft. Daarnaast vermoedt men dat de menisci bijdragen aan een betere smering van het gewricht, door de in het gewricht aanwezige vloeistof (synovia) zo optimaal mogelijk langs het gewrichtskraakbeen te geleiden.

Kraakbeen
Het gewrichtskraakbeen is een zeer glad laagje bindweefsel waarmee de over elkaar glijdende botdelen bekleed zijn. Slijtage van dit laagje kraakbeen staat ook wel bekend als 'artrose' (gewrichtsslijtage).

Banden
De stabiliteit van de knie wordt voor het grootste deel verzorgt door verschillende bandstructuren (ligamenten). Ze houden de knie stevig bijelkaar zonder de natuurlijke bewegingen te beperken. Tussen de binnenste (mediale) en buitenste (laterale) meniscus bevinden zich de voorste en de achterste kruisbanden. Niet te verwarren met de binnenste (mediale) en buitenste (laterale) kniebanden die zich aan de zijkanten van het gewricht bevinden.

Knieschijf
De 'patella', beter bekend als de knieschijf, schermt de voorkant van de knie af en heeft als belangrijke functie de strekspier, musculus quadriceps, te helpen bij het overbrengen van de krachten op het onderbeen. De patella vormt een apart gewricht met het femur, ook wel het 'patellofemorale gewricht' genoemd.

Kuitbeen
Aan de buitenkant van de knie vinden we ook nog een gewrichtje dat gevormd wordt door het kopje van het kuitbeen dat stevig aan het scheenbeen verboden is. Dit noemen we het tibiofibulaire gewricht (tibia=scheenbeen, fibula=kuitbeen).

Spieren
De spier die vanuit de heup aan de voorkant van het bovenbeen loopt en vervolgens via een peesconstructie met de knieschijf op het onderbeen aanhecht, is de musculus quadriceps. Deze spier heeft als functie de knie te strekken. Aan de achterzijde van de knie en het bovenbeen lopen de hamstrings. De belangrijkste functie van de hamstrings is het buigen van de knie. Samen met een hoop andere spieren werken de quadriceps en de hamstrings nauw samen, waardoor we de knie vloeiend kunnen draaien, buigen en strekken.

anatomie knie

Controleer uw knieklachten

Om een goed beeld te krijgen van wat de pijn in uw knie kan veroorzaken, adviseren we u de online fysiotherapie check te doen. Door de plek waar u pijn heeft aan te wijzen en vervolgens de vragen te beantwoorden, worden uw knieklachten vergeleken met de meest voorkomende aandoeningen binnen de fysiotherapie. Het is verstandig om uw kniepijn te laten controleren door een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt.

Aandoeningen van de knie

Hieronder een overzicht van aandoeningen die pijn in de knie kunnen veroorzaken. Elk artikel geeft uitgebreide informatie over de klachten, de oorzaak en de eventuele behandeling. Wanneer u de online fysiotherapie check doet, worden uw klachten vergeleken met al deze aandoeningen.

Knie

pijn knie
anatomie knie

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF