Taping

Met tape kun je een gewricht vastzetten, spieren ondersteunen, maar ook de vochtafvoer in een lichaamsdeel stimuleren.

schouder taping


Grofweg zijn er twee verschillende soorten tape. De stugge niet-rekbare tape en de rekbare elastische tape.

Niet-rekbare tape

De klassieke witte sporttape wordt nog regelmatig gebruikt om bijvoorbeeld een verstuikte enkel in te tapen. Deze tape is niet rekbaar en kan handig zijn om een gewricht in zijn beweeglijkheid te beperken. Maar dit kan ook een nadeel zijn. Soms willen we een gewricht wel ondersteunen maar niet in zijn bewegingsvrijheid beperken. Bovendien is de huidbelasting van de niet-rekbare tape erg groot, omdat deze sterk aan de huid kan trekken. Hierdoor kunnen wondjes ontstaan.

Elastische tape

Om die redenen is er tape ontwikkeld die wel rekbaar is en als een soort tweede huid gezien kan worden. Deze tape is er in allerlei verschillende kleuren en motieven. De tape kan met meer of minder rek aangebracht worden en het ingetapete lichaamsdeel is daarna nog gewoon te bewegen. Als het goed is, gaat bewegen zelfs beter of met minder pijn dan zonder tape. Niet alleen gewrichten maar ook spieren, bindweefsel, littekens of lymfevaten kunnen met deze tape beïnvloed worden.

De toegepaste tape-techniek is afhankelijk van de aard en de locatie van de klacht. Taping is een onderdeel van een behandeling waarbij ook de oorzaak van de blessure aangepakt moet worden. Dit kan bijvoorbeeld met oefeningen of andere fysiotherapeutische behandeltechnieken.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Behandelmethoden

Bekijk hier alle onderwerpen.

schouder taping
enkel taping

Op zoek naar een fysio?

Taping
Zoekt u een fysiotherapeut die tevens kan tapen? Kijk dan in het overzicht waar de dichtstbijzijnde fysiotherapeut zich bevindt.

Klik hier om een fysiotherapeut te vinden bij u in de buurt

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF